Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa

Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa to pyszne danie pochodzące z irańskiej kuchni. Znacie już ten przepis, ale dzisiaj proponuję wersję z mielonym mięsem. Przepadam za gulaszem z soczewicy, zwłaszcza kiedy zawiera szpinak i aromatyczny kmin rzymski.

gulasz perski z soczewicy

Do gulasz dodaję sporo szpinaku dlatego używam mrożonego. Jest on drobno pocięty i zbity. To również oszczędność czasu i duże ułatwienie…Zdecydowanie nie przypominam sobie abym to danie gotowała kiedyś ze świeżym szpinakiem. Zawsze idę na łatwiznę!

gulasz z soczewicy_1

Oprócz cudownie aromatycznych przypraw i szpinaku smak gulaszu zależy od warzywnego suszu i soczewicy. Używam zielonej soczewicy, choć naprawdę nie wiem czemu ona tak się nazywa. Chyba dlatego, że po ugotowaniu zmienia faktycznie kolor na zielony. Susz warzywny to nic innego jak ususzone liście pietruszki, pora i selera. Gulasz z soczewicy zazwyczaj podaję z ryżem i płaskimi chlebkami. Sos jest gęsty i bardzo łatwo nabiera się chlebem. Lubicie jeść rękoma, oblizywać palce  i w ogóle nie martwić się o zasady dobrego wychowania(?). Ja uwielbiam, a etykietę przy stole mam gdzieś, kiedy połowa ludności na świecie je właśnie w ten sposób. Do gulaszu wystarczy jedynie łyżka do zagarniania. Gulasz z soczewicy jest gęsty. Zawsze kiedy go gotuję mam sporo warzywnego bulionu, który dolewam sukcesywnie podczas gotowania. Przypomina to gotowanie risotta. Gulasz musi być jednak gęsty i skoncentrowany w smaku.

gulasz z soczewicy na obiad

Gulasz z soczewicy

Składniki:

220 g zielonej soczewicy

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

400 g mielonej wołowiny i wieprzowiny, 50/50

1 łyżka garam masala

1 łyżka świeżo zgniecionego kminu

2 łyżeczki zgniecionej kolendry

1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego

3 łyżki oliwy

3 łyżki ziołowego suszu, pietruszka,por i nać selera

sól do smaku

1 łyżka masła klarowanego

około 1 l warzywnego bulionu

gulasz z soczewicy

Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i smaż aż mięso przestanie krwawić. Przełóż do garnka. Na tą samą patelnię wrzuć zamrożony szpinak. Smaż aż szpinak odparuje wodę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojony czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy i opłukaną soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem i sałatką z warzyw. marynowane oliwki kalamata są również świetną przystawką.

 

SparaSparaSparaSpara

18 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *