Gulasz z szynki tradycyjny

Dzisiaj proponuję tradycyjny gulasz z szynki. Moje dziecko powiedziało, że takie dobrego obiadu dawno nie jadł. Tak, czasami warto wrócić do tradycji. Pewnie w dzieciństwie nigdy bym nie zjadła gulaszu z kaszą. Teraz gulasz z szynki podany z pęczakiem to moja melodia!

gulasz z szynki
Gulasz z szynki

Składniki:

4 porcje

600 g mięsa od szynki

2 marchewki

1 cebula

1 czosnek solo

6 ziarenek ziela angielskiego

1 liść laurowy

1 łyżka mąki

400 ml wrzątku

2 łyżki śmietany

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka oleju

sól i czarny pieprz do smaku

Sałatka z pęczaku

200 g pęczaku

1 mała czerwona cebula

100 g świeżego szpinaku

1 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

przepis gulasz z szynki Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oleju. Oczyść mięso z błon i pokrój na małe kawałki. Oprósz mąką i pieprzem i dodaj do cebuli. Zrumień mięso, po czym wlej wodę, dodaj ziele angielskie i laurowy liść. Przykryj garnek pokrywką i gotuj gulasz na małym ogniu przez około godziny. Mięso powinno być mięciutkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj marchewkę w plasterkach. Do ugotowanego gulaszu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotuj pęczak na sypko. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak nieco zwiędnie. Dodaj gorący pęczak, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Podaj gulasz z szynki z sałatką z pęczaku.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *