Gulasz z szynki z groszkiem

Gulasz z szynki z groszkiem to przepyszne danie na obiad w tygodniu. Jak pisałam niedawno na Instagram w tygodniu na ogół gotuję obiady, które wymagają jak najmniej składników, a przy tym są mało pracochłonne. Najważniejsze aby po powrocie z pracy ugotować szybki i smaczny obiad małym nakładem pracy i czasu. Dlatego gulasz z szynki i groszku jest moim ulubionym przepisem na szybki obiad w pracowitym tygodniu.

gulasz z szynki

Do przyrządzenia gulaszu potrzeba naprawdę niewiele składników. Do tego użyłam mięso od szynki, cebulę i groszek. Z przyprawami też nie przesadziłam. Szczypta czarnego i białego pieprzu wystarczyła w zupełności. Na koniec dodałam koper i gotowe. Moja rodzina uwielbia gulasze zwłaszcza z ziemniakami. Ja wolę z kaszą, ale dzisiaj zostałam przegłosowana…he, he… Jeżeli już gotuję szybki obiad to nie może się obyć bez błyskawicznej surówki z marchewki i majonezu. Gulasz gotuję niemalże zawsze wieczorem. Po przyjściu z pracy pozostaje mi ugotować ziemniaki i zrobić surówkę. 30 minut i obiad jest już gotowy! Fast food w zdrowym wydaniu…Wszystko świeże i przyrządzone od podstaw bez zbędnego trudu i wiedzy.

gulasz

Gulasz z szynki

Składniki:

na 4-5 porcji

600 g wieprzowiny, od szynki

1 cebula

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

150 g zielonego groszku, mrożonego

pęczek kopru

¼ łyżeczki białego pieprzu

½ łyżeczki czarnego pieprzu

sól do smaku

500 ml warzywnego bulionu

Surówka

3 marchewki

2 czubate łyżki majonezu, tutaj przepis

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

gulasz wieprzowy

Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Lekko zrumień na rozgrzanym maśle. Usuń błony z mięsa i pokrój na małe kawałki. Oprósz mąką, pieprzem i wymieszaj. Dodaj do cebuli i zrumień. Wlej bulion, przykryj pokrywką i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Rozmroź groszek na durszlaku i dodaj do gulaszu z posiekanym koprem. Gotuj gulasz jeszcze przez 5 minut.

Przygotuj surówkę. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj majonez, sok z cytryny. Przypraw solą i czarnym pieprzem grubo zmielonym. Wymieszaj. Ugotuj ziemniaki. Zmiksuj na puree z dodatkiem masła i mleka. Gotowe!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *