Halloumi ser rodem z Cypru

Kilka lat temu zawitał do Szwecji ser halloumi rodem z Cypru. To ser solony o dosyć twardej konsystencji. Halloumi wspaniale smakuje, kiedy pokrojony na 2,5 cm plastry jest usmażony lub ugrillowany na złoty kolor.

Halloumi to świetny dodatek do sałatek. Osobiście lubię sałatkę z halloumi z dodatkiem jakiegoś owocu np. melona, arbuza czy figi.

Przepis na sałatkę z serem halloumi

Składniki:
na 5 porcji

  • 1 mały melon cantaloupe
  • 1 pomidor
  • 80 g zielonej sałaty np. lodowej
  • 150g halloumi
  • kilka liści bazylii
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

  • Halloumi pokroić na małe kawałki i ugrillować lub usmażyć w niewielkiej ilości oleju na dużym ogniu do momentu, gdy ser uzyska złoty kolor.
  • Umyć i oczyścić sałatę.
  • Melon i pomidory pokroic w osemki.
  • Ulozyć  sałatę na polmisku na przemian z pomidorami, melonem i serem halloumi.
  • Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i polać sałatkę.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *