Hamburgery wołowe z frytkami

Początek weekendu trzeba uczcić. Proponuję hamburgery wołowe. Hamburgery bez jajka z prima wołowiny, mielonej przez grubo sito. Przyrządzam je z wołowego karczka. Lekko przerośnięte tłuszczem mięso idealnie pasuje na hamburgery, które grilluję dosłownie 4 minuty. Dodatki jak zwykle, co kto lubi. Moje dzieci lubią texmex czyli hamburgery wołowe z boczkiem i ostrym sosem chili. Do hamburgerów oczywiście muszą być chrupiące frytki. Przygotowałam je dzisiaj trochę inaczej, bo w piekarniku. Dla naszej sporej gromadki jest to o wiele praktyczniejsze wyjście, a i frytki są mniej nasiąknięte tłuszczem. Nie przejęłam się faktem, że akurat skończyły mi się hamurgerowe bułki. Bułki śniadaniowe mogą z powodzeniem zastąpić hamburgerowe.

wolowe_hamburgery

Hamburgery wołowe

Składniki:

4 hamburgery

450 g wołowiny z karczka, 15% tłuszczu

1 łyżka utartej cebuli

1 łyżeczka przyprawy do grilla

sól i czarny pieprz do smaku

4 plastry sera cheddar

Dodatki

sałata lodowa

pomidor

cebula

sos chili, tutaj przepis

4 cienkie paski boczku

frytki

hamurgery_przepisMięso powinno mieć temperaturę pokojową, inaczej skurczy się podczas grillowania.  Zmiel wołowinę przy pomocy maszynki do mięsa. Dodaj cebulę, sól i przyprawy. Wymieszaj i uformuj 4 okrągłe hamburgery. Grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu, 2 minuty po każdej stronie. Ułóż plastry sera na upieczonej stronie, aby się lekko roztopiły.

Zrumień boczek. Pokrój cienko sałatę i cebulę. Pokrój pomidor na 4 plastry. Przekrój bułki na pół. Napełnij bułki dodatkami. Polej sosem. Na każdej ułóż mięso. Podaj hamburgery z frytkami z piekarnika.

hamurgery_przepisyZiemniaczane frytki to nieodzowny dodatek do hamburgerów.  Hamburgery to proste danie ale jest wiele momentów, które trzeba zsynchronizować. W przeciwnym razie frytki będą miękkie, a hamburgery zimne. Dlatego robiąc hamburgery dla 4 osób przyrządzam frytki w piekarniku. Ziemniaki kroję w słupki i obgotowuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzone skrapiam oliwą i posypuję ziołami. 25 minut w piekarniku nastawionym na  200ºC i frytki są gotowe. W między czasie grilluję mięso, kroję warzywa i mieszam sos.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *