Hinduskie curry gobi motor

Dawna nie gotowałam po hindusku, więc dzisiaj zapraszam Was na hinduski curry gobi motor. Gobi motor to curry z kalafiora i zielonego groszku. Jest to wegańskie curry ale często je robię jako dodatek do grillowanego kurczaka. Bardzo aromatyczne danie zresztą jak wszystkie inne dania pochodzące z hinduskiej kuchni. Jeśli bardzo lubicie bezmięsne hinduskie curry to proponuję również curry dahl.

hinduskie curry

Hinduskie curry

Składniki:

4 porcje

1 mały kalafior

150 g zielonego groszku

400 g kokosowego mleka, 1 puszka

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 cm świeżego imbiru

3 łyżki pomidorowego przecieru

1 łyżka curry

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżka papryki w proszku

1 łyżeczka cynamonu

3 kapsle kardamonu

1 chili lub 1 łyżeczka chili w proszku

3 goździki

2 liście laurowe

3/4 liście curry

100 ml wody

garść świeżej kolendry

olej do smażenia

sól do smaku

hinduskie curryPokrój cebulę, czosnek i imbir w drobną kostkę. Podsmaż na oleju. Na suchej patelni upraż nasiona kminu i kolendry. Zgnieć w moździerzu i z resztą przypraw dodaj do warzyw. Podziel kalafior na małe różyczki. Dodaj do warzyw wraz z przecierem. Zalej kokosowym mlekiem i gotuj curry przez 15 minut. Na koniec dodaj zamrożony groszek i gotuj przez 5 minut. Na koniec dodaj pokrojoną świeżą kolendrę. Podaj curry z ryżem lub naan.

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *