Hiszpański sos romesco

Wpadł mi w oko wpis na temat sosu romesco. Romesco to sos wywodzący się z Hiszpanii, zrobiony na bazie suszonych pomidorów, grillowanej papryki, migdałów i odrobinę czosnku. Przypomina pesto ale nim nie jest bo nie zawiera parmezanu. Sos wzbudził od razu moje smakowe kubki. Zrobiłam romesco, zakochałam się od pierwszej łyżeczki. Sos romesco to gęsty sos, prawie jak pasta na kanapki i też świetnie się do nich nadaje. Poza tym sos pasuje do grillowanego mięsa, w szczególności wołowiny. Zatem kolejny wspaniały dodatek do grilla.

sos romesco grill

Sos romesco 

Składniki:

1 duża czerwona paprika, upieczona lub grillowana

10 dużych suszonych pomidorów, u mnie w oleju

100 g prażonych migdałów

1 ząbek czosnku

sól do smaku

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka balsamicznego octu

cos nowego

Wszystkie składniki zmiksuj. Sos może być grubozmielony. Jeśli użyjesz suszonych pomidorów nie w zalewy, być może będziesz potrzebować więcej oliwy.

 

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *