Hummus z batatów i soczewicy

Hummus z batatów i soczewicy to pyszny dodatek do chleba, mięsa i drobiu. Uwielbiam hummus z batatów. Jest lekko słodki, a przy tym bardzo mocno doprawiony. Pieprz kajeński, kmin rzymski, kolendra…Tych przypraw nie może zabraknąć w przepisie na hummus. Hummus to ulubione smarowidło, które bardzo często przyrządzam.

hummus z batatów1

Hummus z batatów

Składniki:

1 batat, około 300 g

2 ząbki czosnku

50 g czerwonej soczewicy

50 g włoskich orzechów

1 doniczka świeżej kolendry

po łyżeczce nasion kminu rzymskiego i kolendry, uprażone i zgniecione w moździerzu

2 łyżki tahini

1 łyżka soku z limonki

2 łyżki oliwy

¼ łyżeczki kajeńskiego i czarnego pieprzu

sól do smaku

pietruszka i nasiona do posypania

Skrop batata oliwą i upiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie i odcedź. Upraż nasiona na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój kolendrę. Zmiksuj warzywa i przyprawy. Dopraw solą, sokiem z limonki i oliwą. Podaj hummus posypany posiekaną pietruszką i nasionami. U mnie sezam, biały i czarny i troszkę goji.

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *