Hummus z buraczkami

Lubicie hummus? Prawda, że pyszne smarowidło do chleba czy dip do mięsa i warzyw? Straciłam głowę dla hummusu bardzo dawno temu…

Dzisiaj zrobiłam hummus jak zwykle z ciecierzycy ale z dodatkiem buraczków. Użyłam tutaj buraczków marynowanych, więc hummus przygotowałam dosłownie w 5 minut.

hummus z buraczkami

Przepis na hummus z buraczkami

Składniki:

  • 200 ml ciecierzycy z puszki
  • 1 burak z octu, mały
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1- 2 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek, wedle smaku i konsystencji
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • szczypta sumaku (perska przyprawa), opcjonalnie

Wykonanie:

  • Zmiksuj ciecierzycę,buraka i czosnek na jednolitą masę. Podczas miksowania dodawaj oliwę. Hummus to dosyć gęsta pasta.
  • Dopraw hummus przyprawami. Polej dobrą oliwą i posyp uprażonymi nasionami kminu i sesamu oraz tymiankiem. Ja również użyłam tutaj perskiej przyprawy sumak.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *