I znowu mi bosko!

….no bo jak inaczej sie czuc , kiedy tu przede mna stoi takie cudo, sernik dulce de leche pachnacy czekolada i wanilia. Sernik po prostu rozplywa sie w ustach, a ja razem z nim po kazdym kesie.

Dzisiaj nie bylo za duzo podgryzania, bo serniczek za niedlugo powedruje na przyjecie urodzinowe. I cale szczescie… a moze i nie… Upieke nastepny, wymysle jeszcze cos innego. Ale ten sernik taki dobry.

Pokusilam sie nawet zrobic ganache. Nawet mi fajne wyszlo, mieciutkie ale nie rozplywajace sie na boki. Pomyslec, ze robilam pierwszy raz i w dodatku na impreze!

No ale dosyc tego rozczulania, oto przepis.

Sernik dulce de leche z czekoladowym ganache

Skladniki

na foremka prostokatna 35 cm x 45 cm

Spod do sernika

  • 250 g pokruszonych ciastek, typu graham krakersy lub digestive
  • 50 g masła, roztopionego
  • 1 puszka dulce de leche, 500 g

Masa serowa

  • 500 g twarogu na sernik
  • 3 dl gestego, greckiego jogurtu
  • 1 puszka skondensowanego mleka, 400 g, UWAGA: nie gotowane
  • 2 białka
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego ( w Szwecji mamy prawdziwy cukier waniliowy)

Ganache

  • 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki golden syropu
  • 1 łyżka śmietanki kremówki

Wykonanie:

  • Przepusc przez maszynke krakersy i wymieszaj z roztopionym masłem. To bedzie kruszonka. Wyloz foremke pergaminem i rozprowadz rownomiernie kruszonke lekko ugniatajac. Wstawdo lodówki.
  • Ubij białka w misce. W drugiej dużej miscej zmiksuj ser, jogurt, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Następnie wymieszać z z ubitymi  białkami szpatułką.
  • Na schlodzony spod wyloz  dulce de leche i rozprowadz rownomiernie, a potem wylej mase serowa. Wygładz powierzchnię.
  • Piecz sernik w piekarniku w temperaturze 150 ° C (termoobieg) przez 45 minut. Wyjmij ciasto i ostudzić całkowicie.
  • W kopieli wodne jroztop czekolade i maslo. Dodaj syrop i smietanke. Mieszaj do calkowitego polaczenia.
  • Rozprowadz ganache na powierzchni sernika za pomoca szpatulki. Niech zastygnie przed krojeniem.

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *