I znowu orientalne zapachy w mojej kuchni

Nic nie poradze, ze uwielbiam kuchnie orientalna. Przyprawy orientalne sa aromatyczne, smaczne i zdrowe, wiec ich nie zaluje w mojej kuchni. Od dawna kupuje roznego rodzaju przyprawy w nasionkach, praze , miele i lacze w fascynujace smakiem kombinacje.

Dzisiaj kolejna propozycja na ostro lub mniej ostro jak kto woli, indyjskie curry jalfrezi. Przyprawy  w potrawach indyjskich to podstawa. Ugotowanie takiej potrawy wymaga naprawde wiele roznych przypraw, ktore nadaja daniu smak i kolor, piekne odcienie czerwieni, przechodzace w braz czy zolc. Mam na mysli tu prawdziwe przyprawy i ziola azjatyckie, a nie przecier pomidorowy podsmakowany odrobina imbiru.

Mowiac szczerze nie spotkalam sie z dobra restauracja hinduska, gdzie naprawde kroluja przyprawy. Doszlam dawno do wniosku, ze musze sie nauczyc gotowac po hindusku. Na podroz do Indii na razie sie nie zanosi, ale Indie przyjechaly do mnie, bo mam przyjaciolke z tych traktow, ktora fantastycznie gotuje, wiec wiem jak takie oryginalne danie smakuje. Ona tez zdradzila mi tajniki swojej kuchni, ktorymi chce sie z wami podzielic.

Jalfrezi to indyjskie curry bardzo aromatyczne zawierajce miedzy innymi gorczyce,kmin i kozieradke. Do tej curry wymagana jest jagniecina, wiec pierwsza przeszkoda do pokonania, zdobyc jagniecine w Polsce. Powiedzcie jak wy to robicie, bo ja bedac w Polsce jeszcze sie nie spotkalam z jagniecina w sklepie.

Przepis na indyjskie curry jalfrezi 

Składniki:
5-6 porcji

  • 400-500 g  jagnięciny na gulasz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwone chili
  • 1 puszka pomidorów rozdrobnionych
  • peczek świeżej kolendry
  • sól

Pasta jalfrezi

  • 2 zabki czosnku
  • 5 cm imbiru
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 zielone chili
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub rzepakowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • 2 łyżeczki nasion kminu
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy brązowej
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki

Wykonanie:

  • Zacznij od zrobienia pasty jalfrezi. Wszystkie nasiona podpraz na patelni. Uwazaj , aby sie nie przypalily, tylko zrumienily.
  • Zmiel nasiona w mlynku lub w mozdzierzu.
  • Obiez imbir i czosnek, oczysc chili z pestek i pokroj. Dodaj przecier i olej, zmiksuj. Wymieszaj ze zmielonymi przyprawami. Tak przygotowana pasta to porcja przewidziana na curry jalfrezi.
  • Zacznij gotowac curry od miesa. Pokroj mieso na male 3 cm kawalki. Podsmaz na oleju wraz z czosnkiem, chili i kurkuma. Jesli lubisz bardziej na ostro mozesz dodac wiecej chili.
  • Na koniec dodaj pomidory z puszki i pokrojona kolendre. Gotuj curry, az mieso bedzie miekkie, okolo 1,5 godziny.

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *