Indyjski gulasz dahl

Dzisiaj Kochani po wegetariańsku i na ostro. Ugotowałam indyjski gulasz dahl z zielonej soczewicy. Bardzo lubię takie jarskie jedzonko. Gulasz dahl można również podać jak dodatek do grillowanych mięs, drobiu czy ryb.

przepis na dahl z zielonej soczewicy

Dahl to duszona soczewica doprawiona aromatycznymi przyprawami. Pyszne, sycące danie i co najważniejsze łatwe w wykonaniu.

Przepis na indyjski gulasz dahl

Składniki:

na 4 porcje

  • 150 g zielonej soczewicy
  • 1 mała cebula + 1 duża cebula
  • 250 ml  pomidorowej passata
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka nasion czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 5 goździków
  • garść świeżej kolendry
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100- 150 ml wody

Wykonanie:

  • Soczewicę opłucz i ugotuj w dużej ilości wody z dodatkiem soli. Odcedź.
  • Przyprawy w postaci nasion jak również pieprz i goździki upraż na suchej patelni, a potem zmiel lub zgnieć w moździerzu.
  • Małą cebulę pokrój w kostkę. Imbir pokrój w bardzo drobną kostkę, posiekaj kolendrę. Wrzuć cebulę, imbir i wszystkie przyprawy na rozgrzaną oliwę. Smaż, aż cebula będzie szklista po czym dodaj soczewicę i smaż jeszcze przez 5 minut.
  • Dodaj teraz pomidory, dopraw gulasz solą i gotuj przez 10 minut. Jeśli gulasz jest bardzo gęsty dolewaj stopniowo wody  podczas gotowania.
  • Drugą cebulę pokrój w cienkie plasterki i zrumień na oliwie z dodatkiem pieprzu i soli. Kiedy gulasz będzie już gotowy dodaj smażoną cebulę i lekko wymieszaj.
  • Podaj gulasz z szafranowym ryżem.

przepis na dal z soczewicy

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *