Jabłkowy chleb z cydrem na zakwasie

Jabłkowy chleb z cydrem na zakwasie…Tak, tak jak już posadziłam nowy zakwas to nie ma siły abym nie upiekła kolejny chleb na zakwasie. Jabłkowy chleb jest przepyszny! Upiekłam go jabłkami. Do ciasta dodałam również jabłkowy cydr, jakżeby inaczej! Chleb jest bardzo pulchny i idealny na śniadanie. Taki chleb mogę jeść tylko z masłem. Moje zadowolenie nie zna granic. Chleb wyrasta pięknie. Prowokuję go poprzez odgazowywanie, a więc wykładam chleb na blat, rozciągam w prostokąt i składam w kopertę, znowu rozciągam…Powtarzam odgazowywanie dwa trzy razy, a chleb za każdym razem wygląda jak kulturysta po treningu…Nie ukrywam, że lubię jabłka. Dostaję je w prezencie od znajomych. Pyszne ekologiczne jabłka prosto z sadu.

jabłkowy chleb

Podobny jabłkowy chleb piekłam na poolish. Jest równie smaczny jak ten za zakwasie. Chleb ma bardzo porowaty i puszysty  miąższ oraz chrupiącą skórkę. Taki chleb zawsze zaczynam jeść od piętki.

Jabłkowy chleb na zakwasie

Składniki:

na 2 bochenki

90 g zakwasu żytniego

200g mąki żytniej

700 g mąki pszennej

500 ml jabłkowego cydru, pół wytrawnego

20 g świeżych drożdży

1 ¼ łyżki soli

320 g jabłek pokrojonych w grubą kostkę, ok. 3 jabłka

chleb na zakwasie

Przygotuj robot z hakiem. Wlej do misy zakwas, cydr i wodę, dodaj pokruszone drożdże, a następnie obie mąki. Włącz robot i zagniataj ciasto na małych obrotach. Kiedy składniki się połączą dodaj sól. Zarabiaj aż ciasto będzie elastyczne i łatwo odchodzić od brzegów. Pod koniec dodaj pokrojone jabłka ze skórką i zarabiaj aż owoce połączą się z ciastem. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po 30 minutach wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i złóż kilka kilka razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj folią. Wyrośnięte ciasto znowu odgazuj i pozostaw na 10 minut pod przykryciem. Podziel ciasto na 2 kawałki, około 1 kg  każdy. Rozciągnij placki, złóż kilka razy i uformuj zgrabne bochenki. Przygotuj bambusowe koszyki. Ułóż w nich chleb do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Nastaw piekarnik na 250ºC.

 

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

20 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *