Jagodzianki-bułeczki z jagodami

Jagodzianki czyli bułeczki drożdżowe z jagodami to hit lata. Są pyszne, puszyste i mocno jagodowe. Piekę je jako oddzielne  bułeczki z lukrem lub bułeczki z kruszonką. Dzisiaj proponuję odrywane jagodzianki z grubą, chrupiącą kruszonką. Układam bułeczki blisko siebie, aby zrosły się po wyrośnięciu. Upieczone jagodzianki odrywam. Jagody wymieszane z ziemniaczaną mąką i cukrem tworzą gęsty dżem po upieczeniu. Lubie, kiedy w bułeczkach jest dużo nadzienia. Moje jagodzianki zawsze mają dużo jagod. Porcja bułeczek z przepisu poniżej jest zjedzona w ciagu dnia. Nic dziwnego, że piekę je przez cały sezon jagodowy! To jeden z najsmaczniejszych drożdżowych wypieków lata!

jagodzianki

Jagodzianki

Składniki:

na 18 jagodzianek

500-550 g pszennej mąki

7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych

150 ml mleka

100 ml jogurtu

80 g cukru

60 g masła, miękkiego

½ łyżeczki soli

Nadzienie

½ l jagód, świeżych

1½ łyżki ziemniaczanej mąki

4 łyżki cukru

Kruszonka

80 g pszennej mąki

30 g masła

50 g cukru

jagodzianki_przepis

Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj kolejno jogurt, cukier, mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło pokrojone na kawałki. Ciasto powinno byc puszyste i lekko odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj folia i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Jagody wymieszaj z cukrem i ziemniaczaną mąką. Podziel ciasto na 18 kawałków. Na każdy ułóż po czubatej łyżce jagód i zwin. Formę o wielkości 35 cm x 45 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż bułeczki na blasze tak aby prawie przylegały do siebie. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Z podanych składników przygotuj kruszonkę i  posyp nią bułeczki. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez około 12-15 minut. Jagodzianki powinny być rumiane i wyrośnięte. Wyjmij bułeczki z piekarnika i ostudź. Uwielbiam jeść jagodzianki lekko przestudzone. Sa wtedy najlepsze! Bułeczki można zamrozić.

 

 

 

 

SparaSpara

17 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *