No wreszcie są jagody! Pierwsze co upiekłam to oczywiście jagodzianki cynamonowe. Wyszły super puszyste i mocno jagodowe. Lubię, kiedy jagodzianki zawierają dużo nadzienia. Jakby nie było to jagody nadają smak temu drożdżowemu wypieku. Takie słodkie bułeczki nadziewane jagodami na dobry dzień!
Jagodzianki cynamonowe
24 sztuki
Składniki:
30 g świeżych drożdży
350 ml mleka
½ łyżeczki soli
l00 gcukru
1 łyżeczka cynamonu
600 g pszennej mąki
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
100 g masła, roztopionego
1 l jagód + 50 g cukru
Lukier
100 g cukru pudru
2 – 3 łyżki zimnej wody
Roztop masło i dodaj mleko. Pokrusz drożdże z cukrem w misce i zalej mlekiem i masłem. Dodaj mąkę, sól, cynamon i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut mechanicznie.
Zostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyłóż ciasto i podziel na dwie części. Rozciągnij ciasto na dwa prostokąty o grubości 0,5 cm i podziel każdy na kawałki, o wielkości 10 × 10cm. Umieść łyżkę jagód na każdym kawałku i uformuj w podłużną bułeczkę.
Ułóż jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym na 200 ° C (termoobieg), około 10 – 12 minut.
9 komentarzy
ale ładne! porywam kilka :)
Wspaniale wyglądają!
jagodzianki prosto z pieca, jeszcze ciepłe, z duuuużym nadzieniem.. marzenie :)
Właśnie wczoraj pomyślałam sobie, że może załapie się na takie jagodzianki, a tu widzę po imprezie…. są pyszne, warte grzechu i kilku dodatkowych dkg na bokach
Dam znac na nastepne no i jak nazbieramy jagody
idealnie wyglądają…a jagodzianki uwielbiam
Ja tez, wiec sie nie zakonczy na jednym wypieku tego lata.
Przepysznie, porywam jedną :)
Same pyszności tu. I ten cynamon w przepisie ;)