Jagodzianki cynamonowe na otwarcie sezonu jagodowego

No wreszcie jagody! Pierwsze co upiekłam to oczywiście jagodzianki z dodatkiem cynamonu. Wyszły mi super puszyste i jagodowe. Takie słodkie bułeczki nadziewane jagodami na dobry dzień!

Przepis na jagodzianki cynamonowe (24 sztuki)

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 ½ dl mleka
  • ½ łyżeczki soli (nie potrzeba jak jest masło solone)
  • 1 dl cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 7 ½ dl mąki
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 l jagód + 1 dl cukru do nadzienia

Lukier

  • 2 dl cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

  • Roztop masło i dodaj mleko.
  • Pokrusz drożdże z cukrem w misce i zalej mlekiem i masłem.
  • Dodaj mąkę, sól, cynamon i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut mechanicznie.
  • Zostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
  • Wyłóż ciasto i podziel na dwie części. Rozciągnij ciasto na dwa prostokąty o grubości 0,5 cm i podziel każdy na kawałki, o wielkości 10 × 10cm.
  • Umieść łyżkę jagód na każdym kawałku i uformuj w podłużna bułeczkę.
  • Ułóż na blaszy i zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i piecz na 250 ° C (termoobieg), około 10 minut.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *