Jajka faszerowane

nadziewane jajka

Jajka faszerowane wielkanocne i nie tylko. Uwielbiam jajka w każdej postaci a takie nadziewane jajka mogłabym jeść codziennie. Jajka faszerowane, a właściwie faszerowane skorupki z jajek zawierają jajka ugotowane na twardo oraz smażone pieczarki, cebulę i pietruszkę, posiekane do mikroskopijnej wielkości… no prawie!

jajka faszerowane

Jajka faszerowane to wspaniała przekąska bufetowa.

Przepis na jajka faszerowane

Składniki:

10 jajek faszerowanych, polówek

  • 5 jajek
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 50 g masła, miękkiego
  • tarta bułka
  • sol i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Ugotuj jajka na twardo. Ostrym nożem przekrój wzdłuż na pól i ostrożnie wyjmij jajko ze skorupki. Posiekaj drobno.
  • Oczyść pieczarki i pokrój bardzo drobno. Tak samo postąp z cebulą i pietruszką.
  • Smaż warzywa na łyżce oleju, aż woda z pieczarek całkiem odparuje. Ostudź lekko i wymieszaj z jajkami i masłem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Tak przygotowanym farszem napełnij skorupki, obtocz w bułce i ułóż na gorącej patelni nadzieniem do dołu. Zrumień.
  • Podawaj jajka faszerowane na ciepło lub letnie.

faszerowane jajka wielkanocne

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *