Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to specjalność mojej bratowej. Moja pierwsza próba przygotowania takich wielkanocnych jajek wedle jej przepisu.  Sos tatarski smakuje obłędnie, a ogórki z octu i marynowane grzyby mogę jeść przysłowiowymi słoikami.

jajka w sosie tatarskim

Ogórki  z octu kupne, trafiłam nawet na ” krakusa”, a grzybki domowe, zrobione przez moją mamę. Jajka  w sosie tatarskim to nieodzowne danie wielkanocne w wielu polskich domach. Świetna zimna przekąska zresztą nie tylko na Wielkanoc. Takie przyrządzone jajka mogę jeść codziennie!

jajka wielkanocne

Jajka w sosie tatarskim

Składniki:

Sos tatarski 

  • 5 jajek
  • 3-4 większe ogórki konserwowe
  • mały słoiczek marynowanych grzybów w occie
  • 3-4  szalotki
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 -3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sol i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
  • Składniki na sos pokrój w drobną kostkę i połącz ze śmietaną, wymieszana z majonezem. Dopraw sola i pieprzem.
  • Przekrój jajka wzdłuż na pół i ułóż na półmisku. Polej sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *