Jak upiec biszkopt?

Jak upiec biszkopt! To pytanie często zadają sobie osoby, które pragną upiec smaczny tort przełożony kremem i owocami. Tak, dla początkujących w kuchni może to się wydać nie lada wyzwaniem, a przecież pieczenie biszkoptu wcale nie jest takie trudne. Wystarczy tylko zastosować się do wskazówek poniżej i biszkopt na pewno się uda!

Biszkopt opada po wyjęciu z piekarnika… Czy proszek do pieczenia jest potrzebny do pieczenia biszkoptu. ..Białka i żółtka ubijać oddzielnie…Poniżej znajdziecie przydatne wskazówki jak upiec biszkopt doskonały.

jak upiec biszkopt

Na tradycyjny biszkopt składają się takie składniki jak jajka, cukier i mąka. Osoby będące na diecie bezglutenowej mogą skorzystać z gotowych mieszanek bezglutenowych lub zamienić mąkę na mąki bezglutenowe jak gryczaną czy owsianą. Na biszkopt ubijamy białka i żółtka oddzielnie. Białka ubijamy dodając cukier. Dopiero wtedy, kiedy piana jest sztywna i lśniąca wbijamy po jednym żółtku. Kiedy zaparzamy masę jajeczną wrzątkiem dodajemy proszek do pieczenia. Ważne jest aby jajka były świeże i duże. Białka można ubić z dodatkiem soli, a przed ubijaniem starannie oddzielić od żółtka. Naczynie do ubijania nie  powinno być tłuste, bo białka nie ubiją się na pianę.

Mąka dodana do biszkoptu powinna być przesiana i wymieszana z masą jajeczną za pomocą szpatułki. Jeśli mamy zamiar zrobić biszkopt kakaowy odejmujemy 3 łyżki mąki i dodajemy taką samą ilość kakao.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku bez termoobiegu. Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasto, bo po prostu opadnie. Dopiero pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku.
Biszkopt należy piec w stosownej temperaturze i bez termoobiegu. Inaczej wierzch ciasta może za mocno wyrosnąć i popękać.
Ponoć rzucanie upieczonym biszkoptem z wysokości 50 cm zapobiega opadnięciu biszkoptu…Ale jeśli upieczecie biszkopt według wyżej wymienionych wskazówek to na pewno nie opadnie i nie popęka.

Biszkopt tradycyjny

Tortownica o średnicy 23 cm

6 jajek, średniej wielkości

80 g cukru

60 g pszennej mąki

3 łyżki skrobi ziemniaczanej

biszkopt_tradycyjny

Nastaw piekarnik na 175ºC (góra-dół). Odziel białka od żółtek. ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodaj po jednym żółtku, miksując za każdym razem. Następnie dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 35-40 minut. Odstaw do całkowitego ostygnięcia i pokrój na blaty.

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *