Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Może pangratatto

Uwielbiam piec chleb wszelakiej maści, o czym na pewno już się przekonaliście. Nie ma nic smaczniejszego jak kromka świeżo upieczonego chleba z chrupiącą skórką czy tak zwana przylepka. Oj tak, chleb jest niezastąpiony, a ten własnoręcznie upieczony daje tyle satysfakcji…Domowy chleb na zakwasie

Za nim doszłam do wprawy w pieczeniu chleba, bo z dumą mogę powiedzieć, że już mam jako takie doświadzczenie, nieraz wyszedł mi chleb za twardy albo za miękki. Nie lubię wyrzucać żywności, a znalazłam fajny sposób na wykorzystanie nieudanych wypieków lub czerstwego pieczywa.  Na pewno znacie francuskie tosty i drobne grzanki, ale czy słyszeliście o pangratatto?

robimy pangratatto

Jak nazwa wskazuje pangratatto wywodzi się z Włoch. Włosi używają pangratatto do posypania różnego rodzaju sałatek. Ja moje pangratatto wykorzystałam jako posypkę do zupy czy jako panierkę zamiast tradycyjnej tartej bułki.

Nic trudnego zrobić takie pangratatto! Otóż wystarczy pokroić chleb i czosnek w kostkę oraz posiekać jakąś zieleninę, ja najczęściej używam natki pietruszki lub mieszam z bazylią czy innymi ziołami. Wsszystko wrzucam do procesora i miksuję na okruchy. Tak przygotowaną mieszankę mrożę, a kiedy potrzebuję to rumienię na oliwie.

Pangratatto można przyprawić na różne sposoby, ale wierzcie mi czosnek i zioła są wystarczająco nadają smak.

przepis na pangratatto

Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu, bo naprawdę nie warto wyrzucać chleba!

Przepis na pangratatto

Składniki:

  • czerstwe pieczywo, na zakwasie czy drożdżach, pszenne czy żytnie nie gra roli
  • czosnek, wedle smaku
  • nacka pietruszki lub inne zioła
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki pokrój w kostkę, a następnie zmiksuj na okruchy w blenderze lub procesorze. Przed użyciem zrumień na patent z dodatkiem oliwy.

jak wykorzystać czerstwe pieczywo

 

15 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *