Jak wykorzystać czerstwe pieczywo- pangrattato

Uwielbiam piec chleb wszelakiej maści, o czym na pewno już się przekonaliście. Nie ma nic smaczniejszego jak kromka świeżo upieczonego chleba z chrupiącą skórką czy tak zwana przylepką. Oj tak, chleb jest niezastąpiony, a ten własnoręcznie upieczony daje tyle satysfakcji…Domowy chleb na zakwasie

Za nim doszłam do wprawy w pieczeniu chleba, bo z dumą mogę powiedzieć, że już mam jako takie doświadzczenie, nieraz wyszedł mi chleb za twardy albo za miękki. Nie lubię wyrzucać żywności. Znalazłam fajny sposób na wykorzystanie nieudanych wypieków lub czerstwego pieczywa.  Na pewno znacie francuskie tosty i drobne grzanki, ale czy słyszeliście o pangrattato?

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

robimy pangrattato

Jak nazwa wskazuje pangrattato wywodzi się z Włoch. Włosi używają pangrattato do posypania spaghetti lub różnego rodzaju sałatek. Ja wykorzystuję czerstwe pieczywo- jako posypkę do zupy czy jako panierkę zamiast tradycyjnej tartej bułki.

Nic trudnego zrobić takie pangrattato! Otóż wystarczy pokroić chleb i czosnek w kostkę oraz posiekać jakąś zieleninę. Najczęściej używam natki pietruszki lub mieszam z bazylią czy innymi ziołami. Wsszystko wrzucam do procesora i miksuję na okruchy. Tak przygotowaną mieszankę mrożę, a kiedy potrzebuję to rumienię na oliwie.

Pangrattato można przyprawić na różne sposoby, ale wierzcie mi czosnek i zioła wystarczająco nadają mu smak.

przepis na pangrattato

Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu, bo naprawdę nie warto wyrzucać chleba!

Przepis na pangrattato

Składniki:

czerstwe pieczywo, na zakwasie czy drożdżach, pszenne czy żytnie nie gra roli

czosnek, wedle smaku

nacka pietruszki lub inne zioła

oliwa z oliwek

Wykonanie:

Wszystkie składniki pokrój w kostkę, a następnie zmiksuj na okruchy w blenderze lub procesorze. Przed użyciem zrumień na  patelni z dodatkiem oliwy.

jak wykorzystać czerstwe pieczywo pangrattato

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *