Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc staram się zawsze coś wymyśleć, aby wykorzystać resztki obiadowe z poprzedniego dnia. Resztki ziemniaków można przyrządzić na mnóstwo sposobów jak w przepisie na quiche z ziemniaków i boczku. Z ugotowanych ziemniaków można zrobić kopytka, placki na ostro czy wykorzystać do Shepherd`s pie. Tak, kochane pyry nigdy nam się nie znudzą!
Moje ziemniaczane resztki wykorzystałam do quiche. Przygotowałam je z dodatkiem boczku, czosnku i pora. Quiche to nic innego jak wytrawna tarta, która zawiera jakiś rodzaj mięsa czy warzywa, zrobiona z kruchego ciasta i zalana masą jajeczno śmietanową. Danie wywodzące się z Francji, gdzie najbardziej znane quiche Lorraine już prezentowałam na blogu. Quiche z boczkiem i szpinakiem to kolejna ulubiona tarta na wytrawnie.
Quiche z ziemniaków i boczku
10 porcji
Składniki:
Kruche ciasto na spód
180 g pszennej mąki
130 g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki soli
Nadzienie
200 g boczku
4 ugotowane ziemniaki
15 cm pora pokrojonego w cienkie plasterki
1 duży ząbek czosnku
½ łyżeczki papryki w proszku
½ łyżeczki płatków chili
szczypta pieprzu
1 łyżka oleju do smażenia
4 duże jajka
300 ml śmietanki, u mnie 30%
50 g sera cheddar lub innego ostrego sera
Zacznij od kruchego ciasta. Połącz palcami mąkę z masłem pokrojonym w kostkę. Kiedy już będą grudki dodaj zimną wodę i połącz z ciastem. Nie zagniataj. Wyłóż foremkę z ruchomym dnem ciastem po brzegi, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzoną formę wyjmij z lodówki. Brzegi owiń aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to obniżeniu brzegu podczas pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku nastawionym na 200ºC (u mnie termoobieg, bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika.
W między czasie pokrój ziemniaki w kostkę, czosnek w plasterki. Podsmaż na oleju posypując przyprawami. Dodaj por i smaż przez chwilę, aż por zmniejszy trochę objętość. Na oddzielnej patelni usmaż boczek w plastrach i odsącz na papierowym ręczniku. Pokrusz na mniejsze kawałki. Wymieszaj boczek z ziemniakami i porę i wyłóż na podpieczony spód do tarty.
Jajka roztrzep ze śmietaną za pomocą trzepaczki, lekko posól. Posyp nadzienie utartym na grubych oczkach cheddar i równomiernie polej masą jajeczno śmietanową. Piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC na termoobiegu przez około 25 minut. Upieczone quiche wyjmij z piekarniku i ostudź przez 10 minut przed pokrojeniem. Podawaj z pomidorami czy zieloną sałatą.
5 komentarzy
I takie wykorzystanie ziemniaków to ja lubię :) bardzo fajny pomysł
Dziękuję!
Mój mąż uwielbia takie dania, a i ja bardzo lubię…
jak ja lubię takie dania ;)
jak piekę w piekarniku takim na gaz to mi dobrze to wychodzi, tylko muszę uważać żeby nie przypiekł się za bardzo