Jak wykorzystać resztki ziemniaków

Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc staram się zawsze coś wymyśleć aby wykorzystać resztki obiadowe z poprzedniego dnia. Resztki ziemniaków można przyrządzić na mnóstwo sposobów! Z ugotowanych ziemniaków można zrobić kopytka, placki na ostro czy wykorzystać do Shepherd`s pie. Tak, kochane pyry nigdy nam się nie znudzą!

Moje ziemniaczane resztki wykorzystałam do quiche. Przygotowałam je z dodatkiem boczku, czosnku i pora. Quiche to nic innego jak wytrawna tarta, która zawiera jakiś rodzaj mięsa czy warzywa, zrobiona z kruchego ciasta i zalana masą jajeczno śmietanową. Danie wywodzące się z Francji, gdzie najbardziej znane quiche Lorraine już prezentowałam na blogu. Quiche z boczkiem i szpinakiem to kolejna ulubiona tarta na wytrawnie.

z ziemniakow

Przepis na quiche z ziemniaków i boczku

Składniki:

Kruche ciasto

  • 180 g pszennej mąki
  • 130 g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 200 g boczku
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 15 cm pora pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 4 duże jajka
  • 300 ml śmietanki, u mnie 30%
  • 50 g sera cheddar lub innego ostrego sera

quiche z resztek ziemniaków i boczku

Zacznij od kruchego ciasta. Połącz palcami mąkę z masłem pokrojonym w kostkę. Kiedy już będą grudki dodaj zimną wodę i połącz z ciastem. Nie zagniataj. Wyłóż foremkę z ruchomym dnem ciastem po brzegi, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzoną formę wyjmij z lodówki. Brzegi owiń aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to obniżeniu brzegu podczas pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku nastawionym na 200ºC (u mnie termoobieg, bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika.

W między czasie pokrój ziemniaki w kostkę, czosnek w plasterki. Podsmaż na oleju posypując przyprawami. Dodaj por i smaż przez chwilę, aż por zmniejszy trochę objętość. Na oddzielnej patelni usmaż boczek w plastrach i odsącz na papierowym ręczniku. Pokrusz na mniejsze kawałki. Wymieszaj boczek z ziemniakami i porę i wyłóż na podpieczony spód do tarty.

Jajka roztrzep ze śmietaną za pomocą trzepaczki, lekko posól. Posyp nadzienie utartym na grubych oczkach cheddar i równomiernie polej masą jajeczno śmietanową. Piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC na termoobiegu przez około 25 minut. Upieczone quiche wyjmij z piekarniku i ostudź przez 10 minut przed pokrojeniem. Podawaj z pomidorami czy zieloną sałatą.

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *