Jak zrobić frytki z batatów

Jak zrobić frytki z batatów? Aby zrobić naprawdę idealne frytki z batatów, złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem wcale nie jest trudne! Frytki z batatów wymagają jednak specjalnej obróbki.Trzeba je zblanszować za nim zostaną wrzucone do frytkownicy. Równo pokrojone frytki przed smażeniem to połowa sukcesu. Wrzucone na rozgrzany tłuszcz frytki z batatów są gotowe już po dwóch minutach. Jeśli więc ktoś zapyta Cię jak zrobić frytki z batatów to już masz odpowiedź.

Jak zrobić frytkiJak zrobić frytki?

Składniki:

na 2 porcje

2 bataty średniej wielkości

300 ml oleju do smażenia

sól morska i chili do posypania

Obierz bataty ze skórki i pokrój w słupki w miarę jednakowej grubości. Nastaw wodę w garnku i lekko posól. Do gotującej się wody dodaj pokrojone bataty. Blanszuj przez 3 minuty. Odcedź i lekko przestudź. Rozgrzej olej i smaż frytki partiami przez około 2 – 3 minuty w zależności od grubości frytek.

 

1 Komentarz

  • Tez robiłam podobne frytki i uważam to za super alternatywę tych zwykłych, ziemniaczanych :) na moim blogu jest coś podobnego do tego przepisu, zapraszam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *