Jak zrobić zakwas żytni?

Mój zakwas żytni skończył juz trzy lata. Tak, tak, własny zakwas chlebowy zrobiony i przechowywany należycie nigdy nie padnie. Za każdym razem jak tylko piekę chleb na zakwasie ubieram odpowiednią ilość zakwasu, a następnie uzupełniam wodą i mąką, oczywiście zawsze żytnią.

Pieczenie chleba na zakwasie przechodzi swój renesans, bynajmniej w Szwecji. Dawno nam się znudził kupny chleb na spulchniaczach. Zresztą, jak ktoś raz posmakuje chlebek domowej roboty i do tego na zakwasie to już po nim,  a ten zapach świeżo upieczonego chlebka… brakuje mi po prostu przymiotników.

Robiąc pierwszy zakwas domowym sposobem najlepiej użyć do tego celu mąki żytniej o typie w okolicach 1000. Zrobienie takiego zakwasu to nic trudnego, ale wymaga kilku dni. Do produkcji zakwasu chlebowego potrzeba wody i mąki,  żytniej, które mieszamy do konsystencji kwaśnej śmietany i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aby  bakterie mlekowe i naturalne drodże zrobiły swoje. Kiedy zakwas zaczyna rosnąć i pokażą się pęcherze, oznacza to, że zakwas “żyje”. Resztki zakwasu można przechowywać w szklanym lub ceramicznym słoiku w lodówce przez długi czas. Po każdym ubraniu zakwasu należy dopełnić go 1dL mąki żytniej i rozcieńczyć 1dL wody .

Niżej przedstawiam Wam mój przepis na zakwas chlebowy.

Wykonanie:
Dzień 1

  • 2,5 dl mąki żytniej
  • 2dL zimnej wody

Wymieszaj skladniki na gładką masę w misce. Przykryj szczelnie folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni.

Dzień 3

  • 1dL mąki żytniej
  • 1dL wody

Dodaj mąkę żytniej i wodę, przykryj i zostaw zakwas w cieple do następnego dnia.

Dzień 4

  • 1dL mąki żytniej
  • 1 dl wody

Dodaj mąkę żytnią i wodę, przykryj i zostaw zakwas w cieple do następnego dnia. Na czwarty dzień zakwas jest gotowy do pieczenia…

Wkrótce dodam przepisy na pieczywo na zakwasie chlebowym.

Hejka!

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *