Jambalaya z jałowcową

Jambalaya z  jałowcową i szynką. Wspaniała kulinarna fuzja, gdzie polska jałowcowa  zabłysła jak nigdy. Uwielbiam jambalaya! Danie można przyrządzić dokładnie z tego co się ma w domu. Oparte na ryżu, podobne do palea czy fried rice…Danie z wpływami z wielu kuchni. Dzisiaj jambalaya z jałowcową i szynką. Można i tak, uwierzcie mi!

jambalaya

Jambalaya

Składniki:

4 porcje

350 g ryżu, u mnie basmati

2 liście laurowe

2 łyżki oleju

300 g kiełbasy jałowcowej

150 g szynki wędzonej

2 duże szalotki

3 nacie selerowe

1 czerwone chili

1 czosnek solo

2 puszki pokrojonych pomidorów, około 800 g

1 czerwona papryka

1 ½ łyżeczka curry

¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżeczki soli lub wedle smaku + 1 łyżka do ryżu

1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

200 g krewetek, obranych

jambalaya_przepisUgotuj ryż na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem laurowych liści . Gotowy ryż odparuj zdejmując pokrywkę z garnka. Ryż musi koniecznie odparować, bo inaczej z dania będzie paćka. Pokrój szynkę w kostkę, jałowcową w plasterki, chili, seler i szalotki w krążki. Pokrój w cienkie słupki czosnek i paprykę, Rozgrzej olej i zrumień kiełbasę i szynkę. Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy. Smaż przez 10 minut. Dodaj teraz pomidory, sól do smaku i wymieszaj. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ryż, krewetki i wymieszaj lekko podgrzewając, aby danie było gorące. Nie gotuj długo, bo krewetki będą suche.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *