Japońskie hamburgery Menchi Katsu

Nie na darmo ugotowałam katsu sos. Miałam już w planie przyrządzić japońskie hamburgery Menchi Katsu, do których ten sos świetnie pasuje. Menchi katsu to tradycyjny japoński obiad. Menchi oznacza mielone kotlety, obtoczone w panko i smażone w głębokim tłuszczu. Panko to japońska tarta bułka grubo mielona. W odróżnieniu od tartej bułki, którą uciera się na sucho, panko przyrządza się ze świeżego pieczywa. To nic trudnego zrobić panko samemu. Pszenny chleb pozbawiam skórki, tnę w malakserze, a następnie suszę. W ten sposób otrzymuję grubo mielone panko. Obtoczone w panko japońskie hamburgery są z wierzchu chrupiące, a środku mięciutkie.

kuchnia_japonskaMenchi katsu przyrządziłam z wieprzowiny o dość dużej zawartości tłuszczu. Najlepiej użyć mięsa o około 30% zawartości tłuszczu. Hamburgery będą wtedy soczyste. Menchi katsu podaję w hamburgerowej bułce posmarowanej sosem śliwkowym i musztardą . Można również przyrządzić frytki i surówkę z kapusty.

hamburgery

Pierwszy raz przyrządziłam hamburgery z wieprzowiny. Mięso z wieprzowiny jest o wiele tłuściejsze niż z wołowiny. Burgery wieprzowe są bardzo soczyste. Znikoma ilość przypraw, biały pieprz, sól i cebula wystarczą w zupełności. Ich smak podkreśla sos śliwkowy i musztarda. Wybrałam ostrą, gruboziarnistą musztardę z chili i imbirem.

Japońskie hamburgery

Składniki:

na 4 duże hamburgery lub 8 małych

500 g mielonej wieprzowiny, najmniej 30% tłuszczu

50 g  cebuli, drobno pokrojonej

1½  łyżeczki soli

biały pieprz do smaku

1 duże jajko

pszenna mąka i panko do obtoczenia

olej do smażenia

4 -8 hamburgerowych bułek, tutaj przepis

musztarda gruboziarnista do posmarowania

sos katsu, tutaj przepis

frytki do podania

Surówka z kapusty po japońsku

350 g białej lub pekińskiej kapusty

1 łyżeczka tahini

1 łyżka jasnej soi

po 1 łyżeczce nasion białego i czarnego sezamu

1 łyżeczka majonezu

2 łyżki ryżowego octu

2 łyżeczki sezamowego oleju

kawałeczek świeżego imbiru, drobno pokrojonego, ok. 2cm

hamburgery_w_pankoMięso, cebulę, pieprz i skrobię wymieszaj na jednolity farsz. Podziel na 4 lub 8 porcji i uformuj hamburgery. Ułóż na desce i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj surówkę. Potnij kapustę bardzo cienko, najlepiej przy pomocy malaksera lub mandoliny. Obierz imbir i pokrój w bardzo drobną kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki na sos oprócz nasion sezamu. Nasiona upraż. Dodaj sos do kapusty i dokładnie wymieszaj. Posyp surówkę prażonym sezamem i lekko zamieszaj.
Przygotuj 3 miseczki. W jednej roztrzep jajka, do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej panko. Wyjmij schłodzone mięso, obtocz najpierw w mące. Następnie zanurz w jajku, a na końcu obtocz w panko. Wlej olej do małego garnka tyle aby hamburger mógł swobodnie pływać.  Smaż hamburgery po dwa w głębokim rozgrzanym tłuszczu po 4 minuty z każdej strony (duże burgery), małe nieco krócej. Panko powinno się dobrze zrumienić, a mięso w środku być usmażone.

japonskie_hamburgeryPrzekrój bułki na pół. Każdą połówkę posmaruj musztardą, a następnie sosem katsu. W środek włóż gorącego burgera. Podaj japońskie hamburgery z frytkami i surówką.

japonskie_hamburgery_1

japonskie_hamburgery_wieprzowe

SparaSpara

SparaSpara

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *