Jedzenie na imprezę, które będzie smakować każdemu? Spróbuj włoskich antipasti

Organizujesz spotkanie w gronie znajomych? Jeśli tak, musisz zadbać o gastronomiczną stronę imprezy. Poza daniem głównym, obowiązkowo należy zaserwować przystawki – w tej roli sprawdzą się doskonale włoskie antipasti. Oto kilka przepisów, które staną się dla ciebie inspiracją.

Przyrządzając jedzenie na imprezę, nie należy zapominać o przystawkach. Warto wziąć wzór z kuchni włoskiej, serwując smaczne antipasti. To jedzenie na imprezę, które zrobi wrażenie na każdym gościu. Ty zaś przygotujesz je bardzo szybko – przepisy nie są bowiem skomplikowane.

Klasyczna bruschetta

Jeżeli szykujesz jedzenie na imprezę, bruschetta świetnie sprawdzi się w roli przekąski. Chrupiące grzanki z różnorodnym farszem zaspokoją pierwszy głód.

Składniki:

  • 4 połówki ciabatty
  • 1 opakowanie sera mozzarella (najlepiej gatunku buffalo)
  • pęczek bazylii
  • garść pomidorków koktajlowych (ewentualnie pomidorów cherry)
  • kilka czarnych oliwek
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól do smaku.

Pomidory pokrój na ćwiartki, ser – w małą kostkę, a oliwki – w plastry. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj porwane listki bazylii. Całość skrop niewielką ilością oliwy z oliwek i dopraw do smaku. Opiecz ciabatty i jeszcze ciepłe posmaruj wyciśniętym czosnkiem. Na wierzch wyłóż przygotowany farsz.

Insalata caprese

Insalata caprese to świetne jedzenie na imprezę, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut. Jest to antipasti w formie lekkiej sałatki na bazie pomidorów i mozzarelli.

Niezbędne składniki:

  • ser mozzarella (250 g)
  • pomidory (4 sztuki)
  • posiekane świeże listki bazylii (4 łyżki)
  • ocet winny lub ocet jabłkowy (2 łyżki)
  • oliwa z pestek winogron (6 łyżek)
  • sól i pieprz do smaku.

Ser mozzarella pokrój w grubsze plastry i rozłóż na talerzu. Skrop niewielką ilością oliwy połączonej z octem, a następnie oprósz szczyptą soli i pieprzu. Umyte pomidory pokrój w plastry i wyłóż na plastry sera. Wyłóż kolejne plastry sera i pomidorów, układając je naprzemiennie. Na koniec udekoruj listkami bazylii i polej niewielką ilością oliwy wymieszanej z octem.

Oliwki w ziołach

Oliwki w ziołach to jedzenie na imprezę, które jest dość specyficzne w smaku z uwagi na główny składnik. Warto jednak przygotować to klasyczne włoskie antipasti, ponieważ w takiej formie smakuje naprawdę dobrze.

Składniki:

  • garść zielonych i czarnych oliwek
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pół pęczka świeżych ziół: bazylii, oregano, tymianku
  • 2 ząbki czosnku.

Zioła oraz czosnek posiekaj na drobno. Oliwki umieść w słoiku, dodaj zioła, oliwę oraz sok z cytryny. Zamknij i umieść w lodówce na co najmniej 24 godziny.

Organizujesz imprezę w stylu włoskim? Jedzenie możesz zamówić online

Szykując jedzenie na imprezę, wiele osób inspiruje się sztuką kulinarną Włoch. Jeżeli i ty organizujesz spotkanie w takim stylu, zachowaj klimat nie tylko w przypadku antipasti. Podaj gościom również typowo włoskie danie główne – szczególnie, że możesz zamówić je online. Wystarczy skorzystać z pośrednictwa internetowego portalu gastronomicznego, by złożyć zamówienie. Sprawdź, co oferują najlepsze włoskie restauracje w twoim mieście.

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *