Jesienna zupa z brukselki i białej kapusty

U Was też tak chłodno? Dzisiaj rano wiozłam moje dziecko do szkoły i żałowałam, że nie miałam rękawiczek. Kierownica samochodu była tak zimna, że trzymałam ją dosłownie w dwóch palcach. W ciągu dnia jest wciąż słonecznie i w miarę ciepło, ale rano…

Jesień moi kochani! Czas więc na zupy. Oto nowy przepis, zupa z brukselki i białej kapusty, prosta, smaczna i rozgrzewająca. Pyszna zupa  na jesienne dni!

zupa z brukselki i białej kapusty

Zupa z brukselki i białej kapusty

Składniki:

na gar zupy

  • 500 g białej kapusty,poszatkowane
  • 300 g brukselki
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżego tymianku, drobno posiekane
  • 2 liście laurowe
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i grubo zmielony czarny pieprz
  • 2 ½ l bulionu mięsnego lub warzywnego, u mnie domowy bulion z mięsa
  • parmezan, opcjonalnie

Wykonanie:

  • Pokrój cebulę i czosnek drobno i zeszklij na patelni na łyżce oliwy. Dodaj poszatkowaną kapustę, brukselkę, marchewkę pokrojoną w talarki,ziemniaki pokrojone w kostkę, liście laurowe i zalej gorącym bulionem.
  • Gotuj zupę przez 20 minut, a następnie dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Podaj zupę z pokruszonym parmezanem, polaną łyżką dobrej oliwy.

zupy przepisy

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *