Jesienny gulasz z kurczaka z nutą szafranu

Kolejny  gulasz mięsny  na codojedzenia tym razem z kurczakiem. Długo myślałam czy użyć całego kurczaka czy tylko udka. Problem się rozwiązał jak zajrzałam do pobliskiego sklepu, gdzie wyjątkowo świeciło pustkami, a lodówce leżały jedynie świeże pałki z kurczaka.

Gulasz z kurczaka jest bardzo aromatyczny. Obok naszych rodzimych warzyw,dynii i jabłkowego soku dodałam szczyptę szafranu… Oj , tak bez szafranu nie mogę żyć!

gulasz z kurczaka z nutą szafranu

Przepis na gulasz z kurczaka z nutą szafranu

Składniki:

na 5 – 8 porcji

  • 1 ½ kg pałek, udek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 czosnek solo
  • 400 g dynii
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • ½ g szafranu, nitek lub zmielonego
  • 300 ml jabłkowego soku
  • 300 ml wywaru z kurczaka, u mnie domowej roboty
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki świeżych ziół, u mnie rozmaryn, tymianek i estragon
  • ½ łyżeczki chili płatków
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubozmielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku

Wykonanie:

  • Posyp pałki z kurczaka papryką, solą i pieprzem i zrumień na oleju. Wyjmij z patelni.
  • Do tej samej patelni wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodaj przecier pomidorowy, przyprawy i zioła. Podsmaż lekko.
  • Obierz ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Podsmaż przez minutę, dodaj mięso, bulion. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w soku i wlej do gulaszu. Gotuj gulasz przez 30 minut. Po 15 minutach dodaj pokrojoną w kostkę dynię.
  • Podaj gulasz z chlebem, ryżem lub kaszą.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *