Jogurtowe placki z truskawkami

No i znowu truskawkowo. Dzisiaj usmażyłam jogurtowe placki z truskawkami. Bardzo łatwe w wykonaniu i bardzo puszyste, przypominające amerykańskie pancakes. Swieże truskawki dodane do środka były wyjątkowo słodkie. No cóż pogoda dopisuje, sucho i słonecznie, w sam raz warunki dla tych owoców.

Robiłam podobne placki, placuszki z ricotta z dodatkiem dynii i jabłek. No ale jak sezon truskawkowy to koniecznie musiałam zrobić właśnie placki z truskawkami.

jogurtowe placki truskawkowe

Przepis na jogurtowe placki z truskawkami

Składniki:

16 placków

  • 300 ml jogurtu greckiego, gęstego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudra  + do posypania na wierzch
  • 250 g truskawek, pokrojonych w kostkę
  • sól do smaku
  • masło lub olej do smażenia

Wykonanie:

  • Wymieszaj jogurt z jajkami.
  • W drugim naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki i delikatare połącz z mokrymi składnikami. Nie przesadzaj z mieszaniem, bo wtedy placki będą zbite.
  • Na końcu dodaj pokrojone truskawki i smaż małe placuszki , na wolnym ogniu, po obu stronach.
  • Podawaj placki na ciepło z dodatkowymi truskawkami.

przepis na placki

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *