Kalafior z ciecierzycą i szparagami

O tej porze najczęściej kupuję kalafior i szparagi. Są to moje ulubione warzywa, z których przyrządzam pożywne sałatki na ciepło. Niektórzy z Was pewnie podnoszą brewki na widok kalafiora. Moja rodzinka przepada za kremem z kalafiora. Kalafiorowa z brokułami też jest niczego sobie ale sałatka z kalafiora to pychotka.

kalafior

W zeszłym roku odwiedziła nas rodzina męża z Iranu. Kalafior tak im przypadł do smaku, że praktycznie jedliśmy go codziennie. Najczęściej były to sałatki łączone z różnymi warzywami jak na przykład ze szparagami i awokado. Odkryłam, że kremowe awokado to idealne warzywo na dressing i o dziwo świetnie pasuje do kalafiora. Właściwie nie ma co się dziwić, bo przecież awokado jest neutralne w smaku. Dlatego można je łączyć z czym popadnie, nawet z kalafiorem. Irańczycy bardzo lubią miętę pieprzową i wykorzystują ją często w swojej kuchni dosłownie zagryzając ją do mięsa czy ryby. Też mi się to udzieliło i dzisiaj jestem z miętą za pan brat! Dodaję ją do dressingów i sałatek, miksuję w koktajlach.  Kalafior i mięta to super kombi. W ogóle zauważyłam, że warzywa jak kalafior, zielony groszek czy szparagi, które są raczej delikatne w smaku można nieco podkreślić za pomocą ziół. Mięta jest tu idealnym wyborem!

salatka_kalafior

Sałatka z kalafiora to kolejny przepis na lato, który polecam Wam zapamiętać. Sałatka jest pyszna i syta. Z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż. Można ją również podać jako lekkie danie na kolację. Idealna na letnie upały.

Kalafior – sałatka

Składniki:

na 4 porcje

1 kalafior

250 g zielonych szparagów

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy + 2 łyżki do dressingu

po 1 łyżeczce garam masala i kminu rzymskiego

¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

½ łyżeczki płatków chili

1 puszka ciecierzycy

10 listków mięty pieprzowej

1 awokado

3 łyżki jogurtu

1 łyżeczka soku z limonki

sól do smaku

przepis_ na_ kalafior

Opłukaj kalafior i podziel na różyczki. Pokrój szparagi. Wrzuć do żaroodpornego naczynia. Odcedź ciecierzycę i dodaj do kalafiora razem z czosnkiem, solą i przyprawami. Skrop warzywa oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piecz przez 25 minut. Pokrój awokado na plasterki. Część ułóż na upieczonych warzywach, a resztę zmiksuj z oliwą, jogurtem, 3 listkami mięty i sokiem z limonki. Dopraw dressing solą. Posyp sałatkę miętą i podaj na ciepło z dressingiem z awokado.

2 Komentarzy

Leave a Reply to Angelika i Monika (Candy Pandas) Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *