Kanapka pita z cevapici i ajvar

Chlebek pita z pysznymi dodatkami to jedno z ostatnich życzeń moich dzieci. One też wyszły z różnymi propozycjami, z czym kanapki pita zrobić.

Zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje wkładek, które całkowicie były mi nieznane pod względem smaku, aw jednym przypadku nawet nazwy.
O cevapici usłyszałam po raz pierwszy i oczywiście zaraz wygooglałam przepis, który trochę zmieniłam.  Cevapici wyglądają jak małe kiełbaski i smakują niesamowicie z pysznym sosem ajwar i oczywiście chlebkiem pita.

Dzisiaj proponuje przepis na domowe cevapici, a w najbliższych dniach pojawią się przepisy na pita chlebki i sos ajwar.

Domowe cevapici

Składniki:
Na 20 sztuk:

  • 1 kg mięsa mielonego, wołowowieprzowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili, niesłodkiego
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 dl śmietanki

Wykonanie:

  • Zrób farsz z mięsa mielonego, startej cebuli, przeciśniętych ząbków czosnku, sosu chili, pieprzu, soli i śmietany.
  • Kształtuj smukłe kiełbaski i smaż na oleju.

Kanapka pita z cevapici to wspaniała alternatywa na brunch. Brunch kanapkowy to bardzo popularna forma posiłku, która już się nawet zaczyna zadomawiać w Polsce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *