Kanapka z awokado i tahini

Lubię wymyślać kanapki. Smakuję się w nietypowych kanapkach. Przyrządzam kanapki wielowarstwowe, gdzie każdy kęs zadziwia smakiem i konsystencją. Jak dzisiejsza kanapka z awokado i tahini, obficie udekorowana cienkimi plastrami ogórka. Smaczna kanapka to przede wszystkim smaczna wkładka. Tahini i awokado…Kto by pomyślał, że to takie kombo. Ostatnio pijam często kawę z tahini. Dzisiaj popijałam nią moją nową kanapkę. Do tej wykorzystałam żytni chleb na zakwasie. Awokado wyśmienicie z nim pasuje!

Wczoraj trafiłam w sklepie na małe ogórki. Bardzo je lubię. Na kanapki idealne. Aromatyczne i mięsiste. Od razu chciałam zjeść całe pudełko! Musiałam się pohamować bo mój małżonek również lubi te ogórasy.

Kanapka z awokado

Składniki:

na 2 kanapki

1 awokado

2 łyżki tahini

½ łyżeczki suszonych płatków chili

sok z cytryny

1 łyżka oliwy

2 kromki żytniego chleba na zakwasie, tutaj przepis

sól i pieprz do smaku

czarny sezam do posypania

2 mini ogórki

Posmaruj kromki chleba tahini. Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę i skórkę. Pokrój na cienkie paski, rozciągnij w harmonijkę i ułóż na posmarowanych kromkach. Za pomocą obieraczki do ziemniaków pokrój ogórka na cienkie plastry.  Olej, chili, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj w miseczce. Dodaj ogórki. Marynuj 10 minut. Ułóż ogórki na awokado. Posyp kanapki sezamem. Smacznego!

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *