Kanapka z wołowiną i pikantnym sosem

Pyszna propozycja na obiad lub kolację, kanapka z wołowiną i pikantnym sosem. Podstawą kanapki jest dobrze przyrządzona wołowina. Może to być polędwica wołowa ale również i stek. Krucha i soczysta, mocno różowa w środku. Pieczona na ruszcie, w piekarniku lub na patelni. Jeśli się uda ją przyrządzić tak jak potrzeba to kanapka z wołowiną będzie najsmaczniejszym kulinarnym doznaniem.

kanapka z wołowiną

Kanapka z wołowiną

Składniki:

2 kanapki

2 bułki, u mnie pszenne grahamki

200 g upieczonej wołowiny, zobacz porady

3 liście rzymskiej sałaty

kilka krążków czerwonej cebuli

Sos pikantny

3 łyżki majonezu, tutaj przepis

100 ml ubitej śmietanki

1 ½ łyżeczki sambaleolek

sól do smaku

1 łyżeczka soku z limonki

Dodatkowo

frytki z batatów, kliknij

kanapka polędwica wołowa

W małej miseczce wymieszaj składniki na sos. Przekrój bułki na pół i lekko opiecz na ruszcie lub na patelni grillowej. Upieczoną wołowinę pokrój w miarę cienkie plastry. Układaj mięso na przemian z sałatą i cebulą. Całość polej obficie sosem. Usmaż frytki z batatów i podaj do kanapki z wołowiną. Resztę sosu wykorzystaj jako dip do frytek. Kanapka z wołowiną smakuje wybornie na ciepło i na zimno.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *