Kanapki na słodko z frangipane

Zapraszam na kolejny przepis na kanapki…kanapki na słodko! Przepis na kanapki z frangipane. Muszę trochę się podszkolić w międzynarodowych nazwach. Wiecie co oznacza frangipane? Masa marcepanowa! Przygotowałam prostą wersję frangipane, którą można lekko rozsmarować na kromce chleba. Do tej pory używałam marcepanowej masy jedynie do wypieków ciast, a tu proszę, można z nią przyrządzić kanapki na słodko. Upiekłam świeżutki tostowy chlebek, idealny na takie fikuśne kanapki. Kanapki, które przypominają francuskie tosty.

przepis kanapki na słodkoKanapki na słodko

Składniki:

4 kanapki

Frangipane

50 g zmielonych migdałów

50 g masła

1 jajko

50 g kokosowego cukru

2 łyżki migdałowych płatków

4 kromki chleba, u mnie tostowy z tego przepisu

owoce do dekoracji

przepis kanapki  frangipaneNastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Zmiksuj cukier z masłem. Dodaj jajko i zmielone migdały. Zmiksuj. Posmaruj kromki chleba domowym frangipane i posyp migdałowymi płatkami. Wstaw kanapki do nagrzanego piekarnik i zapiekaj przez około 10 minut, aż frangipane będzie rumiane. Wyjmij kanapki na talerz i udekoruj owocami. Posyp lekko cukrem pudrem.

 

 

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *