Kanapki ułatwiają życie

Zapiekane, gorące kanapki to proste i bezproblemowe jedzonko. Kanapki ułatwiają nam życie, bo szybko można coś wykombinować z kawałka dobrego chleba czy innego pieczywa, warzyw i wędliny. Uwielbiam robić i urozmaicać kanapki na wiele sposobów.

Moje dzieci z chęcią jedzą kanapki z obiadowych resztek ! Dzisiaj znowu takie zrobiłam. Zostały mi resztki kurczaka w pesto. Poza tym miałam trochę mozzarelli i bochenek pysznego chleba, z domowego wypieku.
Jak zrobiłam kurczaka w pesto?

A to nic trudnego! Zamarynowałam go po prostu w pesto, a potem owinęłam w cienkie paski zielonej cukinii i usmażyłam na patelni. W domu miałam akurat zielone pesto z bazylią, ale czerwone pesto też pasuje do tej potrawy.

Kawałki kurczaka wraz z mozzarellą, umieściłam między dwoma kromkami chleba. Każdą  kromkę posmarowałam oliwką, aby kanapki dobrze się  przyrumieniły podczas zapiekania. Tak przygotowane jadło wrzuciłam do piekarnika na kilka minut.

Taka duża, apetyczna, zapiekana kanapka to dobry pomysł na brunch czy kolację.

Przepis na 2 zapiekane kanapki

Składniki:

  • 4 kawałki kurczaka, pieczonego lub smażonego
  • 2 plastry mozzarelli
  • trochę oliwy z oliwek

Wykonanie:

  • Posmaruj kromki chleba oliwą.
  • Umieść 2 kawałki kurczaka oraz 1 plaster mozzarelli między dwoma kromkami chleba.
  • Zapiecz kanapki w piekarniku na 180ºC (termoobieg), aż będą gorące, a mozzarella zacznie się topić.


1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *