Kanapki z groszkowym pesto i feta

Groszkowe pesto to moje kolejne ulubione pesto. Czy ja w ogóle czegoś nie lubię? Naprawdę nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Kocham jedzenie w każdej postaci, nie jestem malkontentem, nie wybrzydzam, próbuję, testuję i układam przepisy według uznania i smaku. Czy to będzie wystawny obiad czy też prosta kanapka na śniadanie musi to być przepis smaczny i łatwy w wykonaniu, aczkolwiek niecodzienny, wywołujący zainteresowanie i natychmiastowe uczucie pragnienia.

Kanapka z groszkowym pesto i fetą pewnie trudno znaleźć w mlecznym barze czy pobliskiej kafeterii. Szkoda bo to bardzo smaczna kanapka, tania i pożywna, która natychmiast przykuwa  spojrzenie i wręcz przemawia “zjedz mnie”. Bardzo lubię takie naturalnie kolorowe cuda, które na dodatek można zjeść ze smakiem.

kanapki z pestoChleb do kanapki to oczywiście chleb z mojego wypieku. Użyłam tutaj chleb tostowy, ale to oczywiście kwestia wyboru.

Kanapki z groszkowym pesto i fetą

Składniki:

na 5 kanapek

150 g mrożonego groszku

kilka łodyg świeżej bazylii

2 ząbki czosnku

2 łyżki utartego parmezanu

3 łyżki dobrej oliwy

sól do smaku

5 kromek chleba

100 g pokruszonej fety

czarny pieprz do posypania

skórka otarta z połowy cytryny

½ czerwonej cebuli, drobno pokrojonej

pasta na kanapkiOpiecz kromki chleba w tosterze lub na patelni z rozgrzanym olejem lub oliwą. Każdą kromkę posyp obficie pokruszoną fetą, następnie drobno posiekaną cebulką. Na wierzchu kanapki ułóż groszkowe pesto. Posyp kanapkę czarnym pieprzem grubo zmielonym i otartą skórką z cytryny.

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *