Kapuśniak z kiszonej kapusty

Wieki, wieki nie jadłam kapuśniaku. Nikt mi tutaj w Szwecji takiej pysznej zupy nie ugotuje, więc zawinęłam rękawki i wzięłam się do dzieła. Kapuśniak ugotowałam z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy i ziemniaków na sypko czyli ugotowanych oddzielnie.

Kapuśniak podaję z pajdą chleba anyżowego. Taka zupa to niesamowity wypas. Lubicie? Pyszna, rozgrzewająca zupa w sam raz na chłodne dni. Lekko kwaśna zupa, pachnąca majerankiem i wędzonką.

przepis kapuśniakKapuśniak z kiełbasą

Składniki:

na 5 porcji

½ kg kiszonej kapusty

2 pietruszki

kawałek selera

1 marchewka

1 liść laurowy

2 litry mięsnego bulionu

300 g wędzonki

4 łyżki karmelizowanej cebuli

1 czosnek solo

1 łyżka suszonego majeranku

sól i pieprz do smaku

Dodatki

smażona kiełbasa

ziemniaki na sypko

pietruszka do posypania

kapuśniak z kiszonej kapustyPokrój kapustę i podsmaż na łyżce masła  z dodatkiem przypraw i karmelizowanej cebuli. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj warzywa do zupy, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut. Pokrój wędzonkę w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy, zagotuj. Na patelni usmaż kiełbasę. Ziemniaki ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie. Podaj kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami jak również z pajdą chleba.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *