Karkówka na obiad, przepis miesiąca

Karkówka na obiad to u mnie tradycja. Karkówka to bardzo fajne mięso, z którego można wiele zdziałać. Karkówka na obiad z grilla to oczywiście hit lata. Na lato musimy jeszcze poczekać. Proponuję więc karkówkę z pieca z warzywami. Wspaniałe danie, wyśmienita karkówka na obiad. Idealna do ziemniaków, koniecznie z buraczkami lub kiszonym ogórasem. Uczta na całego!

Karkówka na obiad to temat przepisu miesiąca w kwietniu. Jestem ciekawa co Wy przyrządzacie z karkówki. Nowe inspiracje zawsze mile widziane. Ja ich potrzebuję jak najwięcej, bo karkówkę serwuję przynajmniej 2 razy w miesiącu. Czekam na Wasze przepisy z karkówką. Jak zwykle przepisy lub linki możecie dodawać w komentarzu do tego wpisu.

karkówka na obiad

Karkówka na obiad

Składniki:

6-8 porcji

1,3 karkówki bez kości

3 marchewki, średniej wielkości

3 pasternaki lub pietruszki, u mnie małe pasternaki

3 nacie selera

3 duże cebule

1 czosnek solo

200 g pieczarek

1 łyżeczka majeranku

1 ½ łyżki przyprawy do grilla

1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielony

1 ½ łyżeczki soli lub wedle smaku

1 łyżka oleju

150 g wędzonego boczku, cienkie plastry

300 ml mięsnego bulionu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania

karkówka przepis miesiącaUsuń błony z mięsa i podziel je na kotlety o grubości 2 cm. Posyp mięso przyprawą do grilla, solą i pieprzem. odstaw na pół godziny, nie do lodówki. W między czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewkę i pietruszkę i pokrój w grube talarki. Obierz czosnek i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w cienkie talarki, jeśli duże przekrój najpierw na pół. Tak samo pokrój seler naciowy. Pieczarki oczyść lub obierz i pokrój na grube plasterki.

Boczek  usmaż na patelni. Ułóż na kuchennym, papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Potem porwij na mniejsze kawałki.

Przygotuj naczynie żaroodporne o rozmiarach około 30cm x 30cm x 10cm. Lepiej żeby naczynie było wyższe, aby z niego nie kipiało (nie cierpię myć piekarnik, wy pewnie też). Posmaruj dno naczynia olejem. Ułóż na przemian karkówkę z warzywami, pieczarkami i boczkiem, posypując majerankiem. Zakończ warzywami. Przykryj naczynie szczelnie aluminiową folią i wstaw do piekarnika nastawionego na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz  karkówkę przez 1,5 godziny. Po godzinie zalej karkówkę gorącym bulionem i piecz dalej pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem zdejmij folię z naczynia i  podkręć piekarnik do 180ºC (190ºC bez termoobiegu). Wyjmij karkówkę z piekarnika i posyp natką pietruszki. Podaj z ziemniakami lub ziemniaczaną zapiekanką i buraczkami. Karkówka na obiad gotowa!

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *