Karkówka na obiad to u mnie tradycja. Karkówka to bardzo fajne mięso, z którego można wiele zdziałać. Karkówka na obiad z grilla to oczywiście hit lata. Na lato musimy jeszcze poczekać. Proponuję więc karkówkę z pieca z warzywami. Wspaniałe danie, wyśmienita karkówka na obiad. Idealna do ziemniaków, koniecznie z buraczkami lub kiszonym ogórasem. Uczta na całego!
Karkówka na obiad to temat przepisu miesiąca w kwietniu. Jestem ciekawa co Wy przyrządzacie z karkówki. Nowe inspiracje zawsze mile widziane. Ja ich potrzebuję jak najwięcej, bo karkówkę serwuję przynajmniej 2 razy w miesiącu. Czekam na Wasze przepisy z karkówką. Jak zwykle przepisy lub linki możecie dodawać w komentarzu do tego wpisu.
Karkówka na obiad
Składniki:
6-8 porcji
1,3 karkówki bez kości
3 marchewki, średniej wielkości
3 pasternaki lub pietruszki, u mnie małe pasternaki
3 nacie selera
3 duże cebule
1 czosnek solo
200 g pieczarek
1 łyżeczka majeranku
1 ½ łyżki przyprawy do grilla
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielony
1 ½ łyżeczki soli lub wedle smaku
1 łyżka oleju
150 g wędzonego boczku, cienkie plastry
300 ml mięsnego bulionu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania
Usuń błony z mięsa i podziel je na kotlety o grubości 2 cm. Posyp mięso przyprawą do grilla, solą i pieprzem. odstaw na pół godziny, nie do lodówki. W między czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewkę i pietruszkę i pokrój w grube talarki. Obierz czosnek i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w cienkie talarki, jeśli duże przekrój najpierw na pół. Tak samo pokrój seler naciowy. Pieczarki oczyść lub obierz i pokrój na grube plasterki.
Boczek usmaż na patelni. Ułóż na kuchennym, papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Potem porwij na mniejsze kawałki.
Przygotuj naczynie żaroodporne o rozmiarach około 30cm x 30cm x 10cm. Lepiej żeby naczynie było wyższe, aby z niego nie kipiało (nie cierpię myć piekarnik, wy pewnie też). Posmaruj dno naczynia olejem. Ułóż na przemian karkówkę z warzywami, pieczarkami i boczkiem, posypując majerankiem. Zakończ warzywami. Przykryj naczynie szczelnie aluminiową folią i wstaw do piekarnika nastawionego na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz karkówkę przez 1,5 godziny. Po godzinie zalej karkówkę gorącym bulionem i piecz dalej pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem zdejmij folię z naczynia i podkręć piekarnik do 180ºC (190ºC bez termoobiegu). Wyjmij karkówkę z piekarnika i posyp natką pietruszki. Podaj z ziemniakami lub ziemniaczaną zapiekanką i buraczkami. Karkówka na obiad gotowa!
10 komentarzy
Wspaniale wygląda ! I jeszcze obłożone zieleninką :}
Małgosiu bardzo fajne danie. Musi być pyszne i aromatyczne w smaku :-)
Dziękuję
Oto i moja karkówka, przepyszna , krucha :
http://doowa.blogspot.com/2016/04/soczysta-karkowka-duszona-w-miodzie.html#more
Super!
Na święta przygotowywałam karkówkę do kanapek. Bardzo smaczna była…
Buuu W tym miesiącu odpadam :( Nie znoszę karkówki nawet z wyglądu, więc nic z niej nie przygotowuję.
Szkoda!
To ja dodam taką karkóweczkę:
http://czerwieniblekit.blox.pl/2016/04/Karkowka-z-solanki.html
Pyszniutka