Karp smażony z zielonym makaronem i orzechami

Witam serdecznie i zapraszam na wspaniały przepis na rybę, karp smażony z zielonym makaronem i orzechami. W tym przepisie połączyłam ulubione przysmaki w jedną smakowitą całość. Oczywiście mowa o domowym pesto, którym doprawiłam makaron. Tym razem zrobiłam pesto z awokado i laskowych orzechów. Trochę inaczej ale jak zwykle smacznie i po domowemu. Nie wiem jak Wy ale jak pierwszy raz spróbowałam domowego pesto to przepadłam! Kupne pesto po prostu mi nie smakuje!

karp smażony z zielonym makaronem

Smakoszy ryb nie muszę przekonywać do karpia. U mnie cała rodzinka przepada za rybami, karp nie jest żadnym wyjątkiem. W tym przepisie użyłam odfiletowanego karpia…no prawie. Karpia usmażyłam na zrumienionym maśle z dodatkiem laskowych orzechów i pietruszki. Po prostu same pyszności!

Karp smażony z laskowymi orzechami

Składniki:

5-6 porcji

  • 800 g karpia, odfiletowanego
  • 150 ml posiekanych laskowych orzechów, uprażonych
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól i czarny pieprz do smaku

Pesto z awokado

  • 1 awokado średniej wielkości
  • 150 ml posiekanych laskowych orzechów, uprażonych
  • 1 doniczka dorodnej bazylii
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 czubate łyżki startego parmezanu

pesto z awokadoPodane składniki na pesto zmiksuj stopniowo dolewając oliwę. Dopraw pesto solą i grubo zmielonym pieprzem.

Ugotuj 350 gram makaronu typu wstążeczki w lekko osolonej wodzie. Odcedzony i ciepły  makaron wymieszaj z pesto.

Podziel karpia na mniejsze porcje. Posól i popieprz. Zrumień masło na patelni i smaż rybę po obu stronach. Dodaj orzechy i pietruszkę. Podsmaż przez minutę. Podawaj rybę z makaronem posypaną orzechami.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *