Kasza durra-sałatka na ciepło

Niedawno otrzymałam do przetestowania kaszę durra znaną też jako sorgo. Kasza durra to kasza bezglutenowa o lekko orzechowym smaku. Gotuje ją się podobnie jak ryż, trzeba jedynie suchą durra namoczyć w wodzie na 3 godziny. Kasza durra z powodzeniem może zastąpić ryż czy ziemniaki, a u mnie znalazła zastosowanie w ciepłej sałatce, którą raczyłam się dzisiaj w pracy. Ciepłe sałatki to idealne danie do pracy.

 kasza durra

Kasza durra

Składniki:

2 porcje

150 ml kaszy durra, waga sucha

1 brokuł, podzielony na różyczki

2 ząbki czosnku

1 cebula

2 łyżki prażonych migdałów

2 łyżki oleju

szczypta chili płatków

2 jajka

sól i czarny pieprz do smaku

Namocz durra w zimnej wodzie przez 3 godziny, opłukaj po czym ugotuj w lekko osolonej wodzie na sypko. Blanszuj brokuł przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Pokrój cebulę na cienkie krążki i zeszklij na oleju. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj teraz kaszę i brokuły, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Usmaż jajka sadzone i podaj z sałatką.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *