Kasza gryczana – Jak ugotować kaszę gryczaną

Kasza gryczana, kiedyś nienawidzona przeze mnie, teraz bardzo popularna w moim domu to kasza przygotowywana z ziaren gryki. Ziarna gryki poddaje się odpowiedniej obróbce,
w wyniku której uzyskuje się różne rodzaje kasz jak kasza gryczana biała, kasza gryczana łamana, kasza gryczana drobna oraz kasza gryczana palona. Każda z tych kasz wymaga innego czasu gotowania. Jak ugotować kaszę gryczaną?

Gotowana kasza z powodzeniem zastąpi ryż lub ziemniaki. Nadziewam nią gołąbki, pierogi, faszeruję warzywa lub dodaję do sałatek na ciepło i na zimno. Drobne kasze z powodzeniem zastępują mąkę w zagęszczaniu sosów i zup jako jej bezglutenowa alternatywa Używa jej się również do gotowania kleików zamiast tradycyjnej owsianki.

kasza_gryczanaJak ugotować kaszę gryczaną? Kaszę gryczaną można kupić w porcjowanych woreczkach. Nie przemawia do mnie gotowanie w woreczkach, bo kaszę trzeba opłukać przed gotowaniem. Płukam ją tak długo aż woda będzie w miarę przejrzysta, potem gotuję w lekko osolonej wodzie przez kilkanaście minut. Oczywiście sposób gotowania i czas zależy od rodzaju kaszy gryczanej.

Kasza gryczana

Kasza gryczana biała – ziarna gryki pozbawione łuski, najbogatsza w składniki odżywcze kasza gryczana

Kasza gryczana łamana – rozdrobnione ziarna

Kasza gryczana drobna – najdrobniejsza

Kasza gryczana prażona / palona – brązowa o charakterystycznym aromacie, moja ulubiona

Jak ugotować kaszę gryczaną?

Składniki:

2-4 porcje

250 ml kaszy gryczanej palonej

500 ml wody

½ łyżeczki soli

Wypłukaj kaszę w zimnej wodzie. Wlej wodę, dodaj sól i zagotuj. Gotuj przez 5 minut, woda powinna bulgotać. Po 5 minutach odcedź kaszę i wsyp z powrotem do garnka. Nastaw kuchenkę na 3 stopień, u mnie kuchnia indukcyjna i gotuj kaszę jeszcze przez 5 minut pod przykrywką. Zdejmij z kuchni, odkryj, przemieszaj lekko widelcem i odparuj.

Kaszka na śniadanie

Składniki:

1 porcja

100 ml kaszy gryczanej łamanej

150 ml wody

szczypta soli

1 łyżeczka kokosowego oleju

owoce do podania

jak_ugotowac_kaszeW małym rondelku umieść kaszę, wodę i sól. Zagotuj mieszając i gotuj przez 3 minuty na małym ogniu. Podaj na ciepło z owocami, polaną miodem lub syropem klonowym.

 

1 Komentarz

  • Uwielbiam tą kaszę. Gotuję ją tak jak wszystko w mojej kuchni na wodzie przefiltrowanej – dzięki temu kasza staje się jeszcze zdrowsza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *