Katsu – japoński sos śliwkowy

Katsu sos to sos z suszoną śliwką. Sos pochodzi z japońskiej kuchni. Natrafiłam przypadkiem na ten przepis. Szukałam przepisu do którego mogłabym wykorzystać suszone śliwki, które właściwie już były przesuszone. Znalazłam katsu sos, a że miałam wszystkie inne składniki od razu go ugotowałam. Sos jest pyszny!

sos_sliwkowy

Katsu sos

Składniki:

1 czerwona cebula

1 łyżka masła

90 g suszonych śliwek

1 ząbek czosnku

100 ml wody

60 ml balsamicznego octu

60 ml ryżowego octu

50 g pomidorowego przecieru

3 łyżki sojowego sosu

2 łyżki musztardy

1 łyżka sosu worchestire

2 łyżeczki brązowego cukru

1 łyżka winnego octu

½ łyżeczki pieprzu dowolnego rodzaju

szczypta kminu rzymskiego

katsu_sos

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj cukier i smaż aż cukier się rozpuści. Dodaj resztę składników. Śliwki można pokroić. Gotuj sos przez 15 minut, a następnie zmiksuj. Dopraw sos solą, pieprzem i kminem rzymskim. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Sos idealnie pasuje do wieprzowiny. Karkówka nadziewana śliwką jest wspaniała! Sos jest bardzo aromatyczny, słodko kwaśny i gęsty. Przypomina w smaku  BBQ sos ale jest mniej słodki mimo tak dużej ilości suszonych  śliwek. Nie zawiera też tyle soi co BBQ sos.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *