Katsu sos to sos z suszoną śliwką. Sos pochodzi z japońskiej kuchni. Natrafiłam przypadkiem na ten przepis. Szukałam przepisu do którego mogłabym wykorzystać suszone śliwki, które właściwie już były przesuszone. Znalazłam katsu sos, a że miałam wszystkie inne składniki od razu go ugotowałam. Sos jest pyszny!
Katsu sos
Składniki:
1 czerwona cebula
1 łyżka masła
90 g suszonych śliwek
1 ząbek czosnku
100 ml wody
60 ml balsamicznego octu
60 ml ryżowego octu
50 g pomidorowego przecieru
3 łyżki sojowego sosu
2 łyżki musztardy
1 łyżka sosu worchestire
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka winnego octu
½ łyżeczki pieprzu dowolnego rodzaju
szczypta kminu rzymskiego
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj cukier i smaż aż cukier się rozpuści. Dodaj resztę składników. Śliwki można pokroić. Gotuj sos przez 15 minut, a następnie zmiksuj. Dopraw sos solą, pieprzem i kminem rzymskim. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Sos idealnie pasuje do wieprzowiny. Karkówka nadziewana śliwką jest wspaniała! Sos jest bardzo aromatyczny, słodko kwaśny i gęsty. Przypomina w smaku BBQ sos ale jest mniej słodki mimo tak dużej ilości suszonych śliwek. Nie zawiera też tyle soi co BBQ sos.
6 komentarzy
Gosiu to jest cudo, myślisz, że do innych mięs też będzie pasował? Buziaki!
Może z drobiem? Muszę go wypróbować z kurczakiem!
A myślałyśmy, że to będzie coś na słodko :D Fajny nietypowy sposób na śliwki :D
No raczej na wytrawnie…
Trzeba będzie kiedyś taką wytrawną wersję spróbować :)
Sadząc po składnikach musi być wyborny!