Kebab, pangratatto i seler

Dzisiaj poniosła mnie fantazja. Grillowałam kebab na patyku, który najpierw obtoczyłam w panierce z pangratatto. Do kebabu zrobiłam surówkę z selera, granatu i feta. „A gdzie ziemniaki albo ryż? „zapytali moi kochani. No dobrze już, ziemniaki też ugotowałam… choć mi wystarczył kebab i surówka.

kebab i pangratatto

To danie to kolejny przykład jak łatwo można połączyć  idee, pochodzące z różnych kuchni świata. Wykorzystałam tu przepis na kebab na patyku, który obtoczyłam w pangratatto, a surówka z selera…nie ma chyba bardziej polskiej surówki niż ta…

Surówka z selera to moja ulubiona… Wiem, ja zawsze piszę ulubiona, bo mam mnóstwo ulibionych potraw. Właściwie łatwiej policzyć na palcach, czego nie lubię.

Przepis na kebab pangratatto

Składniki:

10 stycken kebab

  • 1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowe
  • 1 cebula, starta na najmniejszych oczkach
  • 50 ml śmietanki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 ml pangratatto do panierki,tu przepis
  • oliwą
  • patyczki drewniane

Wykonanie:

  • Z podanych składników oprócz pangratatto i oliwy zrób farsz. Podziel na 10 równych porcji i umocuj na patyczkach. Popędzluj każdy kebab oliwą i obtocz w pangratattto. Grilluj kebab na otwartym grillu lub patelni grillowej.

surówka z selera

Surówka z selera, feta i granatu

Składniki:

na 5 porcji

  • 300 g selera
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki natki pietruszki pociętej w paski
  • 1 granat
  • 50 ml oliwka z pestek winogron
  • sok z 1 limetki i otarta skórka
  • 1 łyżka agawe syropu
  • 50 g feta
  • sól do smaku
  • szczypta czarnego pieprzu grubozmielonego

Wykonanie:

  • Obierz seler i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz i pokrój w cienko szalotkę. Wymieszaj, seler, cebulę i pietruszkę. Dodaj pokruszony ser feta i otartą skórkę z limetki. Posól i popieprz.
  • Do małej butelki ze szczelnym korkiem wlej oliwkę, wyciśnięty sok z limetki i agawe. Zamknij butelkę i wstrząśnij energicznie, tak aby wszystkie składniki dresingu połączyły się, a następnie polej nim surówkę. Na koniec posyp surówkę owocami granatu.

kebab na patyku z surówką z selera

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *