Kieszonki z kurczaka nadziewane jabłkiem, śliwką i orzechami

Wczoraj zjedliśmy resztki gulaszu na obiad, a dzisiaj postanowiłam przyrządzić kieszonki z kurczaka nadziewaną jabłkiem, suszoną śliwką i orzechami. Mam słabość do mięsa z owocami. Ba, mam słabość do kurczaka. Można tyle z niego przyrządzić! Choćby kieszonki z piersi kurczaka z owocowym nadzieniem. Jabłko i śliwka to dla mnie oczywisty wybór. Do mięsa przyrządziłam pieczone ziemniaki z parmezanem. Kolejny smaczny i pożywny obiad.

Dania z kurczaka przyrządzam często. Zazwyczaj używam piersi z kurczaka ale i robiłam roladki i z odfiletowanych udek. Roladki w sosie należą do ulubionych.

piersi_z_kurczaka

Kieszonki z kurczaka

Składniki:

na 4 -6 porcji

4 piersi z kurczaka średniej wielkości

2 jabłka

6 suszonych śliwek

3 czubate łyżki grubo posiekanych włoskich orzechów

2 szalotki

½ łyżeczki tymianku

1 łyżka balsamicznego octu

4 łyżki masła

sól i czarny pieprz do smaku

kieszonki_z_kurczakaPokrój jabłka i cebulę w kostkę i podsmaż na rozgrzanym na dwóch łyżkach masła. Pokrój śliwki i dodaj wraz z orzechami. Przypraw nadzienie solą, pieprzem i balsamicznym octem. Piersi z kurczaka lekko rozbij, natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Natnij pierś tak aby powstała kieszonka. Napełnij każdą pierś owocowym nadzieniem, zrumień z obu stron i ułóż w żaroodpornej foremce. Na każdą pierś połóż plasterek masła. Wbij termometr . Piecz mięso w piekarniku nastawionym na 150ºC aż osiągnie temperaturę 72 stopni. Upieczone kieszonki z kurczaka pokrój na kawałki i ułóż na porcji pieczonych ziemniaków. Jako przystawkę proponuję zieloną fasolkę.

Smażone ziemniaki

600 g ziemniaków

2 ząbki czosnku

2 łyżki parmezanu

1 łyżeczka słodkiej papryki

¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

2 łyżki parmezanu, utartego

sól do smaku

2 łyżki oliwy

kurczak_przepisObierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z ziemniakami. Wrzuć ziemniaki na rozgrzany tłuszcz i smaż aż się lekko zrumienią, a w środku będą miękkie. Pod koniec smażenia posyp pieprzem, papryką i parmezanem. Ziemniaki można usmażyć na patelni lub w piekarniku.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *