Kimchi ogórkowe z imbirem

Kimchi ogórkowe, lubicie? Proponuję przepis na kimchi ogórkowe z dodatkiem marchewki i imbiru. Tak, ogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Obok ogórków kiszonych można również przyrządzić sałatkę z ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe.

Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje z mięsem. Kimchi ogórkowe jest już gotowe w godzinę, a jeśli lubicie ostrzejsze kimchi to proponuję marynować kimchi przez noc albo dwie.

Kimchi ogórkowe

Składniki:

½ kg gruntowych ogórków

5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie paski

1 marchewka, cienko pokrojona

1 młoda cebula

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka płatków chili

1 łyżka rybnego sosu

4 łyżki ryżowego octu

1-2  łyżeczki sol

1 łyżka cukru

pęczek świeżej kolendry

kimchi ogórkowePokrój ogórki w cienkie plasterki i wymieszaj z solą. Odstaw na 30 minut. Ogórki puszczą wodę. Nie odlewaj! Pokrój marchewkę w cienkie paski (u mnie spaghetti). Obierz czosnek, cebulę i pokrój w piórka. Pokrój kolendrę. Do ogórków dodaj ocet, chili i rybny sos. Wymieszaj a następnie dodaj resztę warzyw, kolendrę i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj naczynie folią i odstaw na godzinę w pokojowej temperaturze. Jeśli lubisz ostrzejsze kimchi marynuj przez dobę również w pokojowej temperaturze. Tak przyrządzonym kimchi napełnij słoiki i przechowuj w lodówce.

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *