Klasyczne lasagne bolognese

Lasagne bolognese to ulubione danie mojego syna Jonasa. Jonasowi znudzil sie ostatnio ryz, wiec za jego przekonywujaca namowa zrobilam w koncu lasagne z miesa mielonego w sosie pomidorowym. Klasyczne lasagne bolognese, ktore lubie z duza iloscia pomidorow , no i oczywiscie beszamelem wlasnej produkcji.

Przepis na lasagne ala`bolognese

Skladniki:

6-8 porcji

  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona drobno
  • 3 zabki czosnku, przecisniete
  • 2 marchewki, starte
  • 2 lodygi selera naciowego
  • 1kg mielonej wolowiny
  • 2×500 g pomidorow z puszki pokrojonych
  • 2×150 g mozzarella
  • 1 lyzka papryki w proszku
  • 1 lyzeczka suszonej bazylii
  • kilka pomidorkow koktajlowych
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie swiezych platow lasagne
  • pare listkow swiezej bazylii

Wykonanie:

  • Posiekaj drobno cebule i pokroj w kostke selera. Zetrzyj marchewke. Podsmaz warzywa na pateni w oliwce. Doloz mieso mielone i smaz , az mieso nie bedzie krwawe. Przecisnij czosnek przez praske i dodaj do miesa.
  • Calosc zalej pomidorami, dopraw przyprawami i gotuj na malym ogniu przez 20 minut.
  • Przygotuj sos beszamelowy wedlug przepisu.
  • Uloz na dnie formy platy lasagne, przykryj sosem pomidorowym, a nastepnie rozprowadz czesc beszamelu.
  • Zakoncz warstwa lasagne i sosem beszamelowym. Pokroj mozzarella w krazki i uloz na wierzchu lasagne. Udekoruj bazylia i pomidorkiem
  • Zapiecz lasagne w piekarniku na 160ºC, przez 40 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *