Klopsiki w sosie śmietankowym

Mam dla Was pyszną propozycję na szybki obiad, klopsiki w sosie śmietankowym, a jak szybko to wiadomo obiad z makaronem. Przyrządzić klopsiki to żaden problem…Małe mięsne kulki można obtoczyć w mące i podsmażyć. Można rówież od razu wrzucić do sosu. Proponuję dzisiaj sos śmietankowy z jarzynką, idealny do spaghetti.

klopsiki w sosie śmietankowym

Klopsiki

Składniki:

4 porcje

400 g mielonego, 50/50 wołowo wieprzowe

1 ząbek czosnku

1 jajko

2 łyżki tartej bułki

1 łyżka mąki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 cebula

1 łyżka masła

300 g zielonej cukinii

2 marchewki

150 ml mięsnego bulionu

250 ml śmietanki

1 łyżeczka oregano

sól i pieprz do smaku

250 g spaghetti, waga sucha

klopsiki przepisPrzyrządź farsz. Dodaj do mielonego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formuj małe klopsiki i obtocz je w mące. Odstaw na bok.

Przygotuj sos. Pokrój cebulę w kostką i zeszklij na maśle. Pokrój marchewkę w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż warzywa przez 2 minuty, po czym dodaj mięso. Smaż przez 5 minut, potrząsając patelnią. Kiedy klopsiki się zrumienią dodaj bulion i przypraw sos solą, pieprzem i oregano. Gotuj sos przez 10 minut po czym dodaj śmietanę i jeszcze raz zagotuj.

Ugotuj spaghetti al dente, odcedź i wymieszaj lekko z sosem. Smacznego!

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *