Klopsiki z jelenia bożonarodzeniowe

Ho, ho, ho! Lubicie dziczyznę? Dzisiaj proponuję pyszne klopsiki z jelenia. Typowe szwedzkie köttbullar w dzikiej wersji. Od dawna nosiłam się z zamiarem przyrządzenia klopsików z jelenia na Boże Narodzenie. W tym roku powiedziałam, że nie odpuszczę i klopsiki z jelenia już są gotowe. Jak przyrządzić klopsiki z jelenia? Mięso jest dosyć chude. Przyrządzam je zatem podobnie jak klopsiki z wołowiny z pokaźną dozą wysokotłuszczowej śmietanki. Klopsiki są mięciutkie i bardzo charakterystyczne w smaku. Są to bardzo świąteczne köttbullar. Przyprawiłam je angielskim zielem i goździkami. Dodałam również świeży rozmaryn i tymianek.

klopsiki-z-jelenia
Na święta przyrządzam małe klopsiki. Goście i rodzina będą mieli do wyboru jeszcze inne potrawy. Koniecznie muszą spróbować wszystko co znajdzie się na świątecznym stole. Nie na darmo gotuję przez cały tydzień. Potem aż do Nowego Roku świętuję!

Klopsiki z jelenia

Składniki:

1,5 kg mięsa mielonego z jelenia

2 cebule

300 ml śmietanki, 36% tłuszczu

3 żółtka

po 1 łyżce świeżego rozmarynu i tymianku

5 goździków

5 nasion ziela angielskiego

3 nasiona jałowca

2 ziemniaki

sól do smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

½ łyżeczki białego pieprzu

100 g masła do smażenia

klopsikiUgotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę do mielenia. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce masła. Goździki, nasiona angielskiego ziela i jałowca zgnieć w moździerzu. Wyjmij mięso i śmietanę z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem. Drobno pokrój rozmaryn i tymianek. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Formuj małe okrągłe klopsiki i smaż na maśle. Odwracaj je co jakiś czas aby się równomiernie zrumieniły.

Klopsiki z jelenia podaję tradycyjnie z brukselką lub sałatką z buraczków. Do klopsików świetnie pasuje ziemniaczana zapiekanka.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *